Guerra de Carnestoltes per les festes de l’Ossa i els Contrabandistes

Les bromes del Diari de Carnaval, ara batejat com a ‘Encamp Love’ acusant Ordino de copiar les seves celebracions provoquen la resposta de l’Associació de Cultura Popular que els avisa que “no teniu l’exclusivitat”

El Diari del Carnaval d’Encamp, que enguany s’ha convertit en ‘Encamp Love’ acostuma a llançar molts dards. A gent i institucions de la parròquia, però també a la resta del país. I enguany un d’aquests dards ha generat malestar a l’altra vall. L’Associació de Cultura Popular d’Ordino s’ha queixat del fet que, a la publicació, se’ls acusa de copiar les fetes de l’Ossa i dels Contrabandistes.

“Relació tallada amb el jovent d’Ordino”. Així es titula una de les petites notícies d’una de les seccions del diari encampadà. En ella, s’assegura, lògicament en to de broma, que “es dispara l’ordinofòbia”, ja que “la gent no perdona que es carreguessin totes les festes majors” a causa de “la falta de seny i protocols al Roser 2021”. Per reblar el clau, lamenten que “ens van copiar l’Ossa i ens van copiar els Contrabandistes, però no van ser capaços de copiar-nos el protocol”.

Un petit text amb una clara vocació humorística. Tampoc es pot negar, també amb unes certes ganes de reivindicar que el Carnaval d’Encamp fa temps que compta amb totes dues representacions, recuperades recentment a Ordino. I la referència ha generat malestar a l’altra vall.

Tanta que, com s’ha explicat via comunicat, l’Associació de Cultura Popular d’Ordino ho ha volgut posar en relleu. Han enviat un correu electrònic a la Comissió de Festes d’Encamp on accepten que “ja se sap que durant aquests dies es diran les bajanades més grans que durant tot l’ay hem anat acumulant dins del pap” però avisen que hi ha “una línia molt fina” amb la mentida que “acaba confonent la realitat amb la il·lusió”. I es vol que “a tothom li quedin clars els conceptes i la història”.

I al llarg de l’escrit es defensa que, pel que fa a la presumpta còpia de les festes de l’Ossa i dels Contrabandistes, “res més lluny de la realitat”. Així, recorden que les celebracions vinculades als plantígrads “estaven esteses a tot el Principat i cada poble les feia a la seva manera”. En el cas d’Ordino, “hi ha documents gràfics del segle passat” que demostren que ja se celebraven allà. Sobre els Contrabandistes, també es defensa que els inicis de les festes d’Encamp i Ordino “se situen a la mateixa època, hereves de les que es feien a principis del segle passat en molts pobles andorrans”. Aquestes afirmacions es reforcen aportant fotografies de Guillem de Plandolit i de Joaquim Riba Cassana o el vídeo de Valentí Claverol dels anys 50. També hi adjunten els treballs d’Eva Julián publicats a ‘Hereus i Cabalers’ (1997).

Des de l’Associació s’afirma que “no volem fer altra cosa que contribuir a la vostra culturització” [la de la Comissió de Festes d’Encamp] i els recomanen “aprofitar que teniu el ministeri de Cultura ubicat a la vostra parròquia per passar més estones a l’Hotel Rosaleda documentant-vos i ampliant coneixements”. S’admet que tenen “la capacitat de saber captar l’atenció, no només dels encampadans, sinó de quasi tot el país”, però se’ls adverteix que no per fer més soroll “us atorga el poder de l’exclusivitat”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending