Les germanes que fan córrer Andorra

Duna i Alba Viñals van ser dos dels noms propis de l’atletisme del país durant els Jocs dels Petits Estats que van fer vibrar l’estadi Comunal aconseguint un total de quatre medalles en les proves de 400 metres tanques i els dos relleus 4x400

Una setmana després que es tanquessin els Jocs dels Petits Estats d’Andorra 2025, la pista de l’estadi Comunal ja no té el caliu d’aquells dies de glòria, però la petjada de dues germanes continua ben viva. La Duna i l’Alba Viñals, atletes de la Federació Andorrana d’Atletisme (FAA), han deixat una empremta no només amb les seves medalles -tres per a la Duna i una per a l’Alba- sinó amb la imatge d’una família compartint carril en la competició de casa, amb els mateixos objectius i il·lusions. Un testimoni generacional amb velocitat de rècord, ja que totes dues es troben en l’etapa més prematura d’una trajectòria que hauria de portar el Principat a viure moltes més alegries.

Posant la vista enrere després d’una setmana molt emocionant, les dues germanes confessen viure aquests dies amb nostàlgia: “Tenim una sensació una mica de baixada”, reconeix la Duna (19 anys), que ha sumat dues plates (400 metres tanques i relleu 4x400 femení) i un bronze (relleu 4x400 mixte). “Tot ha passat molt ràpid. Però ho vam gaudir molt. L’estadi estava ple, amb la nostra gent. Va ser increïble”. Per a l’Alba (17), que ha obtingut la seva primera medalla en uns Jocs -la plata al relleu femení-, també va ser una setmana intensa. “Van ser moltes emocions de cop. Però ja estem focalitzades en altres objectius com l’Europeu i la Copa d’Europa. Això només ha estat l’inici”, explica amb ganes de més.

La remuntada de Duna Viñals als últims 200 metres va permetre a Andorra sumar una plata en el relleu.
La remuntada de Duna Viñals als últims 200 metres va permetre a Andorra sumar una plata en el relleu.

Competir entre germanes pot semblar complicat, però per a les Viñals és un vincle, no una pressió. “No la veig com una rival”, assegura la Duna. “Sé que puc confiar en ella, i tenir dues germanes a la mateixa prova és molt especial”. A més, també fomenta la competitivitat entre les dues: quan la petita va batre el seu rècord nacional a les semifinals del 400 metres tanques (59.63), hores després va recuperar-lo la Duna a la final (59.62 segons -anteriorment l’havia fixat en 59.84-). “Per una centèsima!”, comenta entre rialles. “Encara queda molta temporada, potser me’l treu a la pròxima cursa”, adverteix.

L’Alba, per la seva banda, no amaga que la pressió li va pesar a la final dels 400m tanques: “És veritat que tothom esperava que les dues germanes estiguéssim al podi, i això també em va pressionar. Saber gestionar aquestes coses és bo, però soc conscient del que em va passar”. Tot i això, va acabar en una meritòria quarta posició, erigint-se com una de les grans promeses del tartan quan encara no ha complert la majoria d’edat: “Em vaig centrar massa en les altres corredores i no en mi. Però em quedo amb l’aprenentatge. La psicologia juga un paper clau, i ja estem treballant-ho”, reconeix amb maduresa.

Foto de la família Viñals-Calixto al podi, amb les medalles dels Jocs dels Petits Estats.
Foto de la família Viñals-Calixto al podi, amb les medalles dels Jocs dels Petits Estats.

Amb la mirada posada a Mònaco 2027, les germanes tenen un objectiu compartit: créixer, sumar experiències i continuar mostrant que l’atletisme andorrà pot mirar als ulls dels països més potents del petit continent. Un dels senyals és que enguany la federació ha ascendit a la màxima categoria del Campionat de Catalunya de clubs: “Ens omple d’orgull veure com el nostre atletisme ha passat de la categoria D a la A en pocs anys. El nivell ha pujat i això es nota”, destaca l’Alba, que ja ha estat campiona d’Espanya en categoria sub-18. I la Duna afegeix: “Ser referents implica responsabilitat, però també és una felicitat. Els nens que ens veien competir aquests dies són el futur. I això motiva molt”, reflexiona sobre els petits voluntaris que van quedar meravellats durant la setmana passada.

Alba Viñals, celebrant la medalla al Comunal amb la bandera d'Andorra.
Alba Viñals, celebrant la medalla al Comunal amb la bandera d'Andorra.

Les dues atletes viuen realitats paral·leles però en sintonia. La Duna estudia i competeix als Estats Units, becada a la Universitat d’Elon (Phoenix), i l’Alba s’hi prepara per marxar aquest mateix any, però a Michigan, per cursar Dret Internacional. “És un repte marxar fora, però t’aporta molt -aconsella la germana gran-. Allà prioritzen molt l’esport i això ajuda molt a créixer”. Amb quatre anys d’elegibilitat per competir a la lliga universitària nord-americana, la Duna ja pensa en el seu pròxim repte: l’Europeu de Finlàndia d’aquest agost. “L’objectiu és baixar la marca i arribar per primera vegada a semifinals. El darrer Europeu no el vaig poder acabar per una caiguda... aquest cop espero capgirar la història”, confessa.

L’Alba també s’enfoca en les pròximes cites internacionals, l’Europeu i la Copa d’Europa, abans de fer les maletes cap a territori ‘yankee’: “No ens podem queixar de totes les oportunitats que ens ha pogut donar la nostra agència, ja que nosaltres no estem becades per part d’Andorra pel que fa a estudis”, tot i que agraeix el suport que els dona Govern amb les beques ARA del programa d’alt rendiment. Tampoc s’oblida dels entrenadors, en el seu cas del Kevin Poulet: “Els responsables d’aquest bon treball són ells, perquè ells són els formadors. Però és un 50-50 entre els que ens entrenen i els esforços que fem els atletes”, valora, posant de relleu també el paper del president Josep Maria Missé i el director tècnic Josep Carballude.

Les dues germanes, amb l'entrenador de la federació Kevin Poulet.
Les dues germanes, amb l'entrenador de la federació Kevin Poulet.

En definitiva, quan es parla d’herència esportiva, no es tracta només de marques o medalles, sinó també de valors i compromís. I la Duna i l’Alba ho representen a la perfecció: dues germanes que han crescut amb l’atletisme a la pell, que es trepitgen els talons al cronòmetre, però que mai perden el suport mutu. Aquesta vegada, el relleu no només va ser físic, sinó simbòlic. De la Duna a l’Alba, i d’elles dues cap a tota una possible fornada d’atletes andorrans que van vibrar al Comunal. I això, potser, val més que qualsevol podi aconseguit.

Comentaris

Trending