Ganes de festa

Tres dels principals productors d’espectacles del país confirmar que l’estiu ha rellançat definitivament la programació cultural a nivells superiors a la prepandèmia i les administracions estan posant “tota la carn a la graella”

La reclusió obligada del 2020 i les limitacions encara vigents del 2021 han fet que l’esclat artístic del 2022 hagi portat la programació cultural en un sentit ampli a nivell iguals o fins i tot superiors als que hi havia abans de la pandèmia. “Tothom té moltes ganes de sortir”, explica Toni Colom, de l’agència Aymara. “Hi havia moltes ganes de tornar a la normalitat. Ganes de qui organitza i de qui acudeix”, admet Manel Areny, d’Andorra Animació. “En general s’ha tornar a la programació del 2019”, rebla Gerard Pifarré, de Gatzara Espectacles.

Són tres dels programadors d’espectacles, dels productes d’esdeveniments artístics que hi ha al país. Tots tres, amb diferents bagatges, experiències diverses i currículum i trajectòria distinta coincideixen en el fet que aquest estiu, en certa manera, ha servit per rellançar la programació. Tot i parlar-hi per separat, la coincidència és total. Ganes de festa, tanta o més programació que el 2019 i abans (i això serveix per Andorra i més enllà), les administracions mirant de promoure activitats i festivals i els grans grups, els caps de cartell, apujant catxets.

Les festes majors al Principat, i com a principal exponent aquest 2022 la d’Andorra la Vella, han estat un dels reflexos de les ganes de gresca tant per part dels ciutadans com de les administracions. Tots plegats volen recuperar temps perdut i, al cap del carrer, s’arriba on es pot. Però amb la voluntat de tornar a encendre la festa i, si es pot, impulsar nous projectes com ara el festival artístic de Canillo o dotar de nous enfocaments la programació de dansa i música clàssica a Andorra la Vella i Ordino. En fi.

52247374965 59454d0f82 o
Els Catarres van ser un dels plats forts de la festa major d'Escaldes d'aquest any.

Manel Areny dirigeix l’agència més veterana que ara mateix existeix al país. Andorra Animació té de soci Barcelona Animació l’aliança de les dues obre la porta al Principat a artistes de primer nivell. En totes les disciplines. “S’ha passat de fer el que es podia a posar tota la carn a la graella, cadascú en la mesura de les seves possibilitats, i els cinc sentits en la recuperació” d’allò que es programava abans de la crisi sanitària i més i tot, indica Areny, que remarca que Andorra no es queda al marge de “la proliferació de festivals a Catalunya i Espanya, una proliferació brutal” que ha fet que “els caps de cartell hagin apujat preu”. “És la llei de l’oferta i la demanda”, diu Areny. La mateixa frase usa Colom, segurament, dels tres programadors citats, el darrer en arribar al sector procedent del màrqueting.

Manel Areny remarca que són “les primeres figures les que han augmentat el preu, la resta s’han anat mantenint”. I Colom i Pifarré, un altre dels veterans en la matèria, hi coincideixen. El director de Gatzara encara afegeix el fet que els grans caps de cartell, especialment dels grups musicals que protagonitzen l’estiu artístic, vista la demanda que tenien, han pogut seleccionar molt i només es veuen a determinats festivals. En altres escenaris ni s’hi plantegen anar. Potser això pot perjudicar una mica el Principat. Impedeix, per exemple, que un grup com ‘Estopa’, que va estar a dos passos d’actuar en la passada festa major d’Andorra la Vella, finalment declinés la proposta.

52268815241 02b2f9b8c9 o
El concert d'Oques Grasses va ser el més multitudinari a la festa major d'Andorra la Vella.

Els tres programadors culturals celebren les ganes de la gent d’acudir als actes, als esdeveniments. I la voluntat de les administracions d’invertir en cultura, en espectacles. “Hi ha ganes de contractar, de programa. I n’estem encantats. La gent és molt receptiva i en general el mercat està funcionant força bé”, indica Gerard Pifarré. El màxim responsable de Gatzara, juntament amb d’Andorra Animació, coincideixen en què es vol recuperar la normalitat i tornar al 2019 o més enrere.

Sobre la predisposició institucional, Toni Colom manté que “ara hi ha més sensibilitat amb els sectors culturals, se’ls dóna molta més visibilitat”. I posa l’exemple d’un dels festivals impulsats per Aymara com el Jambo Street, que al principi pràcticament no contractava res i ara, en canvi, ha aconseguit que grups que feien versions d’altres ja posin damunt l’escenari treballs propis que fan els artistes “més professionals” i, alhora, que això s’hagi de traduir amb un increment d’assajos i, alhora, de catxets.

RECONEIXEMENT… PERÒ NO SEMPRE

Que la programació cultural va bé és obvi. Que no sempre es confia amb la gent de casa, malauradament també. Ho lamenta Manel Areny que explica que “en els projectes més grans s’està comptant amb empreses foranes sense cap mena de vincle amb el país. I això que a Andorra hi ha dues o tres empreses que estem plenament capacitades per fer grans coses”. Més encara, el cap visible d’Andorra Animació explica que tot sovint es posen sobre la taula de les administracions propostes de molt nivell que són rebutjades i que, potser temps més tard, es reprenen sense comptar amb els programadors que havien fet el projecte inicial.

En, fi, que després de dos anys en què, ho diu Pifarré, “molts artistes s’han hagut de reinventar” i s’han hagut de reenganxar a qualsevol feina, després que la crisi sanitària hagi fet desaparèixer, en global, fins al 45% dels projectes artístics, indica Colom, ara la situació és diferent. De fet, fins i tot amb pandèmia el panorama ha estat molt diferent pels artistes andorrans. Recorda Manel Areny que la majoria de músics, d’actors del país, per posar dues especialitats artístiques, són amateurs. I la pandèmia va fer que les administracions haguessin de mirar sí o sí més cap a casa.

52258070354 f02de7aa33 o
Els Rumband actuant a Sant Julià. La banda andorrana també va ser a la festa major d'Escaldes.

I així s’han contractat molts més grups del país i això ha revertit en la descoberta d’algunes propostes molt interessants o en el fet de donar gas a projectes que ja tenien certa requesta però que sempre quedaven rere noms de més calat internacional. “Als grup de casa la pandèmia no els ha afectat. Els ha beneficiat. En no poder contractar de fora s’ha treballat més amb gent d’Andorra. I sia per dificultats de contractació o pel model de festival que s’ha hagut de fer durant la pandèmia, això ha beneficiat als artistes de casa, que majoritàriament no viuen d’això”, remarca el responsable d’Andorra Animació.

Què passarà a partir d’ara és tota una incògnita. El que és segur és que veient el que s’ha vist aquest estiu, “estem contents que s’hagi recuperat la normalitat”, diu el propietari de Gatzara, “i esperem que això continuï”.

Comentaris

Trending