Els furts com a modus vivendi

La fiscalia vol una pena més important per la dona condemnada per dos dels set furts ‘silenciosos’ que van tenir lloc al país l’any passat, ja que considera que hi ha prou indicis per considerar-la culpable de tots

Era sospitosa de fins a set furts en cases d’arreu del Principat. Finalment, però, només es van poder provar-ne dos, pels quals haurà de complir una condemna de cinc anys. La fiscalia, però, entén que és l’autora de tots, ja que el modus operandi emprat és el mateix. De fet, ha indicat que entrar a pisos a robar és, també el seu modus vivendi. Per això ha defensat davant el Superior que calia una pena més dura. Just tot el contrari d’una defensa que vol que s’anul·li la sentència de primera instància perquè es van fer servir proves il·lícites.

Els furts s’haurien comès al llarg de diversos mesos de l’any passat. Fins a set. El mes de novembre va ser controlada per la policia i se li va trobar un rellotge que va ser identificat pel propietari del darrer pis on havia entrat, a Canillo. Al judici, però, només es van poder provar, a l’entendre dels magistrats de Cort, els dos darrers actes criminals. Per cadascú d’ells, li van caure 30 mesos de presó.

Tot i això, la fiscalia ha presentat recurs i, de fet, la vista d’aquest dijous al Superior ha deixat pas a dues peticions ben diferents. Des de l’acusació pública es volia una pena més dura; des de la defensa, una rebaixa. Posicions, per tant, diametralment oposades.

Un cotxe de policia en les immediacions de Prada Casadet, on se celebren ara les vistes del Tribunal de Corts.

Relacionat

A 30 mesos per furt

La fiscalia ha estat especialment dura amb la processada. De fet, bàsicament ha vingut a remarcar que la seva professió és ser lladre. “Té causes arreu del món per fets similars; és una persona el modus vivendi de la qual radica en aquesta especialitat il·lícita”, ha destacat, tot recordant com emprava diferents elements (guants, mòbils diferents o documentació falsificada, entre altres) per “fer difícil la seva traçabilitat”.

 A més, ha argumentat que el modus operandi de la dona era poc habitual en els furts que es cometen habitualment al país. “S’apropa i pica. Si algú li obre mostra que vol vendre unes figures i es fa passar per venedora ambulant. Si ningú li obre, sap que al pis no hi ha ningú. Agafa uns retalls de plàstics i els col·loca entre la porta per obrir. Un cop a dins agafa només diners, joies i rellotges. No toca altres elements fins i tot de valor més elevat”, ha explicat. Ha indicat que aconsegueix no generar “cap desordre” a la casa i, per tant, hi ha casos que els propietaris no s’adonen del furt fins que van busquen els béns desapareguts.

Per tant, “el modus operandi és sui generis i deixa un escenari ben diferent” al d’altres delictes al país. A això se suma el fet que “sempre que s’han produït els furts, s’ha constatat la seva presència al país” mitjançant el registre dels hotels o càmeres de trànsit. Al seu entendre, “no hi ha cap possibilitat de reinserció” i, per tant, no només és correcta la pena imposada sinó que, fins i tot, hauria de ser més dura comptant que se l’ha de considerar responsable dels altres cinc furts.

-

Relacionat

Detinguda una dona per almenys set furts en domicilis amb un valor de 70.000 euros

Per la seva banda, la defensa ha demanat que es revoqui la sentència de primera instància, tot absolent la seva clienta o, com a mal menor, que la pena a imposar sigui de tot just dos anys i només ferma el temps ja passat entre reixes. Entén que ni tan sols es poden considerar provats els dos darrers furts, ja que “els objectes que se li van trobar al vehicle són comuns i els pot tenir qualsevol ciutadà”. A banda, també ha considerat “il·lícita” una de les proves emprades al judici: les imatges de la càmera de videovigilància d’un dels edificis on va actuar. Al seu entendre, “no existeix cap prova il·lícita que pugui demostrar la culpabilitat de la meva clienta”.

En el torn de paraula que sempre es dona al processat en aquestes vistes d’apel·lació, la dona ha volgut defensar la seva innocència, tot admetent, però, que en el passat sí que havia comès delictes similars, justificant-los en el fet que havia d’aconseguir diners per tenir cura dels seus fills. “Ara que són grans i poden treballar, no haig de robar”, ha afirmat.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending