Fer millor el país des de les ones

La sala Prat del Roure acull l’emotiu homenatge a Àlex Lliteras, durant el qual professionals del periodisme, tant del país com de fora, han destacat el llegat que va deixar el desaparegut comunicador

“El seu llegat és que va contribuir a fer millor aquest país”. Amb aquesta contundència, i visiblement emocionat, ha recordat el periodista Pere Cerón la figura del seu “amic i company” Àlex Lliteras. Qui fou el gran impulsor i la veu del programa ‘Ara i aquí’ de Ràdio Nacional d’Andorra, desaparegut l’any passat, ha estat homenatjat aquest vespre a la Sala Prat del Roure. A l’acte també ha participat el català Antoni Bassas, company de franja horària, en aquest cas des de Catalunya Ràdio, que ha recordat l’entrevista que li va fer el comunicador andorrà.

L’acte, evidentment, ha estat emotiu. Des del seu primer instant. La veu de Lliteras ha retronat a la sala. Per alguns coneguts i familiars del radiofonista era la primera vegada que la tornaven a escoltar des que, el 7 d’octubre del 2020, es va conèixer la seva inesperada defunció, que va suposar un fort impacte en una societat del Principat que s’havia acostumat a seguir-lo cada matí.

L’homenatge ha estat impulsat des de l’Associació de Professionals de la Comunicació d’Andorra (APCA). “És l’acte que mai hauríem volgut fer, però també el que havíem de fer”, ha destacat el seu president, Marc Segalés. En total prop de 140 persones (l’aforament màxim permès era de 150) han assistit per recordar la figura de Lliteras.

Una imatge d'Àlex Lliteras al costat del micròfon.

Relacionat

Commoció per la mort d'Àlex Lliteras

Especialment emotiva ha estat la intervenció de Cerón, que va compartir amb ell llargues etapes professionals. Entre elles, ha recordat, “la daurada de l’esport andorrà” i, també, els moments “d’obertura al món”. I té clar que va poder treballar al costat “del millor de tots nosaltres”. Ho era, ha manifestat, “com a una excel·lent persona” però també “com a un gran professional” que, a més, “tenia la capacitat de fer créixer a tots els qui estàvem al seu voltant”.

Cerón ha deixat clar que “el seu llegat és haver ajudat a fer d’Andorra un millor país”. I Lliteras ho va aconseguir apostant “per un periodisme honest” que, a més, es feia des de “la ràdio i la televisió pública”. Abans, però, tots dos havien coincidit a altres mitjans, cobrint conjuntament, entre altres, els Jocs d’hivern de Lillehammer. D’allà, ha recordat, el seu company li va portar “una gorra” tot just quan “m’havia quedat sense cabell”.

En aquesta emissora, justament, va aparèixer un dia Antoni Bassas. Qui fou durant anys i anys presentador i màxim responsable de ‘Els matins de Catalunya Ràdio’ va anar a RNA a petició pròpia de Lliteras. “M’ho va comentar una col·laboradora seva i mai s’ha de dir que no a un company”, ha indicat I durant aquella entrevista, malgrat la curta durada, la connexió va ser intensa. “Vaig sentir que compartíem experiències, des de la duresa d’aquesta feina i les pressions que es poden rebre fins a l’alegria de fer companyia des de la ràdio amb els ciutadans”, ha relatat. Aquest record va fer que, de seguida que va rebre la proposta de l’APCA, no trigués gaire a acceptar-la.

Bassas i Cerón a banda, l’homenatge ha servit per conjugar dues de les grans passions de Lliteras. Per un costat, l’esport; per altre, la ràdio. També, la música. Entre els parlaments´, s’han pogut escoltar dues de les peces que més li agradaven al comunicador, interpretades pel duo de cordes de l’ONCA, amb Àlex Arajol i Elias Porter, i el duet de l’Institut de Música del comú d’Andorra la Vella, David Sanz i Bikimel. La primera, una versió al violí del ‘Viva la Vida’ de Coldplay. La segona, ‘Mediterráneo’, de Joan Manuel Serrat.

A la sala l’emoció ha estat present en tot moment. També el record per a un professional que, sense cap mena de dubte, va marcar el país. Cal recordar que no és pas l’únic homenatge que ha rebut Lliteras. Fa uns dies es va entregar el primer premi al periodisme esportiu que porta el seu nom.  

Etiquetes

Comentaris

Trending