Estudiar la identitat nacional i europea d’Andorra, des d’Alemanya

L’enquesta que ha creat un professor d’universitat busca respostes ciutadanes per tal de recollir l’opinió dels participants sobre la seva identitat col·lectiva per realitzar una publicació científica

‘Què creu vostè que és el més característic del Principat d’Andorra?’. Aquesta és una de les primeres qüestions que el professor Roland Brandtjen planteja a l’enquesta que ha dirigit a la ciutadania del país. D’aquesta manera, es busca conèixer la identitat nacional i europea de la població tenint en compte les seves opinions. L’objectiu final és poder comparar amb altres països que també s’estan estudiant i realitzar una publicació científica.

Ho fa a meitat camí entre Alemanya i Espanya, però arriba a molts llocs del món. Brandtjen ha realitzat aquest tipus d’investigació a França, al Regne Unit, a Itàlia, a les illes Feroe, a Gibraltar o a Groenlàndia. Aquest any ha estat el torn d’Andorra, San Marino, Liechtenstein i Mònaco. Ho fa a través d’enquestes web que son totalment independents i anònimes. No busca recollir dades privades, sinó l’opinió que tenen aquestes persones sobre temes molt concrets.

Específicament, Brandjten explica que el que vol conèixer és “l’opinió dels participants sobre les seves identitats col·lectives i com funcionen entre si, així com quin efecte tenen a l’opinió política i organitzadora”.  Vol comprendre quin és el nivell d’identitats col·lectives que es concentra a Andorra, així com a la resta de països que estudia. També quina és la imatge que es té d’Europa, de la Unió Europea i dels processos d’integració, així com dels nivells d’autonomia.

Tot i que aquesta enquesta sembla que arriba en el moment perfecte, en un moment de negociació de l’Acord d’Associació clau, Brandjten assegura que no té res a veure. “La meva investigació no té cap relació amb aquest procés”, afirma rotundament. El fet d’escollir el Principat per incloure’l als seus estudis ve donat per altres aspectes, com la grandària. Però també per ser membre del Consell d’Europa, de l’OSCE o de la Unió Llatina.

Posteriorment, quan es tinguin recollides el nombre d’enquestes que calen per tenir una mostra adequada, es compararan les dades amb altres anteriors, així com els resultats d’altres regions i estats. Brandjten publicarà les seves conclusions a les xarxes socials i, a més, les farà servir per realitzar publicacions científiques.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending