Escaldes afiança els seus ponts cap al romànic

Es posa en marxa el projecte per rehabilitar tres dels arcs més urbans de la parròquia -Engordany, de la Tosca i Escalls- en una actuació conjunta entre el comú i Patrimoni Cultural que ha de servir per millorar també els entorns d’on estan situats

Posar en relleu el romànic. Més si cal. I fer-ho a través dels ponts. En aquest cas, els tres més urbans que hi ha a Escaldes. El d’Engordany, el de la Tosca i el dels Escalls. Formalment aquest dijous s’han iniciat els treballs d’un projecte triangular. Són tres ponts sobre els que s’actua i en tres mesos s’haurien de tenir fetes les millores projectades. L’actuació, que promouen conjuntament el comú i el departament de Patrimoni Cultural del Govern ha de servir no només per sanejar els històrics arcs sinó també per posar-los en valor i millor els entorns d’allà on estan situats.

L’actuació, que serà lineal i anirà una rere l’altra, s’ha iniciat al pont d’Engordany, que estarà un mes tancat al pas. Ja fa uns dies que s’hi van col·locar les bastides i aquest matí els operaris hi han començat a treballar seguint les indicacions de l’arquitecte especialitzat en patrimoni Pierre Cadot, associat a l’empresa Société Gersoise de Restauration de Patrimoine, una empresa especialitzada en obres de restauració de monuments històrics i que treballa amb constructores locals per les feines més de camp.

Cadot ha ressaltat que en general els ponts estan en bon estat però cal assegurar la permanència de les arcades, repassar aquells punts on la pedra tosca presenta debilitats i fer un treball de sanejament del morter a banda de fer actuacions que ajudin a la impermeabilització de les estructures, atès que es tracta d’elements monumentals amb molts anys exposats a les inclemències meteorològiques i en un entorn humit. L’arquitecte també era partidari de fer petites actuacions per facilitar l’accés als ponts.

IMG 2632
El cònsol menor d'Escaldes, Quim Dolsa, accedint cap a les 'interioritats' del pont.

Els tècnics i les autoritats, encapçalades per la cònsol major d’Escaldes, Rosa Gili, i la ministra de Cultura, Mònica Bonell, han visitat in situ l’actuació inicial. Sobretot, just sota l’arcada, damunt de la bastida mateix, han pogut ser testimonis d’algunes de les deficiències, de les petites malalties que presenta el pont d’Engordany, un dels tres béns d’interès cultural que ara es rehabiliten. Després del d’Engordany s’actuarà amb el de la Tosca i el dels Escalls, que “està més deslocalitzat” tal i com ha recordat Gili, serà el darrer en què s’intervingui.

Però tot es farà ara. Un mes per barba més o menys. “Tres mesos i quedarà tot enllestit”, ha recordat la cònsol escaldenca, que ha explicat que si la intervenció es fa ara és perquè és quan es considera millor des del punt de vista climàtic. Fa bon temps i el cabal del riu no es troba en plena efervescència. De fet, els treballs s’havien d’haver iniciat el maig però s’han endarrerit una mica. Gili ha fet vots perquè realment es faci ara una actuació “que duri en el temps i no s’hagi de refer”.

L’actuació arquitectònica pròpiament dita té un cost de 488.000 euros que assumeixen a parts iguals comú i ministeri, com ha recordat la cònsol. Mònica Bonell ha destacat el fet que és “molt important poder fer col·laboracions com les que s’han fet amb el comú d’Escaldes” i així poder unir “esforços”. La ministra ha explicat en relació amb les actuacions ara projectades que la setmana vinent es farà una intervenció arqueològica al pont dels Escalls per poder recuperar informació i poder fer una restauració més acurada. Segons la titular ministerial, del d’Engordany i del de la Tosca ja hi havia documentació important, però del pont dels Escalls s’anava més coix i ara s’aprofitarà.

IMG 20230622 WA0039
La ministra i la cònsol, al centre de la imatge, amb tècnics de la restauració just sota de l'arc. | SFGA

Més enllà de l’actuació de restauració dels ponts, i per realçar-los, el comú d’Escaldes també està ultimant un projecte d’il·luminació i enjardinament que es farà de manera paral·lela a l’actuació arquitectònica. Rosa Gili ha deixat clar que aquesta part de l’embelliment dels monuments va a càrrec únicament de la corporació escaldenca però que no faran escarafalls si el Govern hi vol participar, i ha remarcat que és important fer l’actuació alhora per, per exemple, poder ocultar el cablejat o altres elements necessaris per poder fer aquesta millora exterior que es vol dur a terme i que anirà acompanyada d’una proposta turístico-històrica en la que també es treballa.

Gili ha explicat que si s’ha començat pel pont d’Engordany és també per la seva proximitat amb les obres del projecte Caldes i perquè així es pot actuar en un lloc estratègic per a la majoria comunal com “la zona antiga” de la parròquia. “Es vol donar vida a aquesta part” d’Escaldes-Engordany, ha ressaltat la cònsol, que ha remarcat que més endavant caldrà actuar també al pont Pla o al pont de Sessenat, ja a la Vall del Madriu, i per a la qual, ha indicat Rosa Gili, “tenim molts projectes”. D’entrada, afiançar els ponts amb el romànic.

Comentaris (1)

Trending