Ensenyar a treballar als joves de 16 i 17 anys

El comú d’Andorra la Vella posa en marxa un programa d’inserció laboral juvenil que reforça les pràctiques que ja s’estaven realitzant durant tot l’any a través de convenis amb centres educatius i amplia la feina que s’ofereix als estius especialment a nivell de guia turístic i cultural

Posar ordre als denominats ‘pitufos’ estiuencs i donar més valor a les feines que ofereix al comú als joves. O, més encara hi tot, ensenyar a treballar als joves de 16 i 17 anys per tal que, una vegada ja majors d’edat, puguin tenir més clar el camí a seguir. Vaja, que “si has treballat amb nosaltres i ho has fet bé, que puguis continuar treballant amb nosaltres”, ha assegurat la consellera responsable de l’àrea social del comú d’Andorra la Vella, Maria Nazzaro.

Nazzaro i la cònsol menor de la parròquia, Olalla Losada, han presentat aquest migdia el ‘Programa Curulla’, un programa d’inserció laboral juvenil que reforça les pràctiques que ja s’estaven realitzant durant tot l’any a través de convenis amb centres educatius i amplia la feina que s’ofereix als estius especialment a nivell de guia turístic i cultural. El nucli dur del denominat programa són, enguany, 44 places -22 al juliol, 22 a l’agost- de múltiples departaments. Cinc hores al dia i un seguiment escrupolós per part de cada responsable de departament i els seus integrants.

El nucli dur del denominat programa són, enguany, 44 places -22 al juliol, 22 a l’agost- de múltiples departaments. Cinc hores al dia i un seguiment escrupolós per part de cada responsable de departament i els seus integrants

Perquè aquest és un dels valors que es vol donar al programa. Oferir un acompanyament durant el temps que es treballi al comú i rebre una avaluació final. Tenir una entrada i una sortida més ordenada del que s’oferia fins ara, han vingut a dir les dues dirigents comunals, que han destacat que la pretensió és “proporcionar als joves el contacte a la primera feina” i que aquest sigui el més real possible.

La cònsol menor ha explicat que el 20%, potser fins i tot el 30%, de les sol·licituds que rep el comú per treballar a l’estiu són de joves menors d’edat. I una vegada es va veure que “el nostre projecte tenia una base sòlida” s’ha treballat aquest contingent de 44 places que pot ser que vagi a més l’any que ve i que s’afegeixen a les pràctiques que es fan durant tot l’any i la resta de llocs estiuencs, que l’any passat van ser 118. Els coneguts com a ‘pitufos’.

El ‘Programa Curulla’ va una mica més enllà, i pretén ser una aproximació molt aprofundida sobre la realitat del comú i una “inserció en el món laboral i un tastet d’aquest”, ha indicat Nazzaro, alhora que també permetrà “demostrat les capacitats i habilitats” dels joves abans d’arribar a l’edat d’accedir a una oferta més àmplia i de jornada sencera que també ofereix el comú. “Tots hem fet una primera feina”, ha destacat Losada, que ha insistit que es pretén “donar una empenta als joves cap al món laboral”.

CONDICIONS

Hi haurà vacants als departaments de Turisme, Esports, Cultura, Social i Serveis públics. Per accedir a un dels llocs de feina, els interessats hauran de presentar candidatura abans de les 15 hores del 12 d’abril al departament de Recursos Humans. A l’hora de presentar-se per optar a les places, els candidats podran escollir entre un dels dos torns i, també, indicar per quin departament tenen preferència.

“Volem que tot el procés sigui el més real possible i similar als processos de selecció de la vida laboral adulta”, ha ressaltat Maria Nazzaro

Les persones preseleccionades hauran de superar una prova escrita de coneixements d’àmbit parroquial (serà el 24 d’abril) i més endavant una entrevista personal amb els candidats per classificar-los segons el seu perfil i l’oferta de places disponibles. “Volem que tot el procés sigui el més real possible i similar als processos de selecció de la vida laboral adulta”, ha ressaltat Maria Nazzaro.

La cònsol menor també ha detallat que un dels punts forts del programa és el d’oferir un acompanyament als joves durant tota la seva estada al comú, per la qual cosa els joves participants tindran una rebuda on se’ls explicarà què és el comú i també es faran dinàmiques per conèixer-se. A més, tindran durant el procés l’acompanyament dels caps d’àrea dels departaments on treballaran.

El darrer dia de l’estada es farà una valoració de la tasca dels joves i s’atorgarà un certificat de reconeixement que acreditarà la seva feina al comú i els sumarà puntuació per a possibles futures feines a l’administració comunal. “Amb aquesta avaluació final li volem donar un valor formatiu al programa”, ha conclòs Olalla Losada.

Comentaris (2)

Trending