“En situació de conflicte un estat petit pesa més que moltes organitzacions internacionals”

El catedràtic Pere Vilanova ha posat la cirereta a la 38a Universitat d’Estiu i Tardor, que ha tingut una afluència similar a la d’altres anys, tot i que una mica inferior

La 38a edició de la Universitat d’Estiu i Tardor posen el punt final amb una sessió amb Pere Vilanova, catedràtic i investigador com a moderador. Aquest any l’afluència ha estat similar a la dels anteriors, tot i que una mica inferior. Seguint la idea global de les jornades, ‘Un món en estat d’emergència’, Vilanova ha parlat sobre els conflictes, la seva fragmentació i el seu context en una situació de canvi constant. Andorra, en aquest encaix, ha assegurat que té un paper important. Que, de fet, “un estat petit pesa molt més que moltes organitzacions internacionals”.

“Som conscients que el món està malament”, ha assegurat Vilanova durant la conferència que ha ofert al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. L’objectiu de la seva exposició era, principalment, “intentar explicar d’una manera que s’entengui allò difícil, que és la complexitat del món contemporani”. En un moment de fragmentació i de conflicte constant, assegura que “tinc la impressió que els instruments tradicionals que tenim, si no els sabem articular bé costarà que tot quadri i que la gent sàpigui el que vol fer”. El que Vilanova ha intentat transmetre és “que no hi ha pla B, no hi ha aixopluc, ens hem d’implicar”.

Ha puntualitzat Vilanova que “hem de ser més exigents amb els nostres governants”. La interdependència entre estats és clau en la situació que està vivint el món contemporani, “no hi ha cap solució únicament nacional”. De fet, Vilanova ha remarcat que aquesta és “la lliçó més gran que hem après, que tothom està implicat en una situació que és cosa de tots”. Aquesta és la novetat, perquè de conflictes, sempre hi ha hagut, i de forma abundant. Concretament, una mitjana d’una trentena per any.

Malgrat això, no es pot negar que, actualment, la conflictivitat és elevada. I, sobretot, propera. “No em sembla que la gent ha de saber el que ha passat a Afganistan, però ha passat la pantalla i ara està passant a Ucraïna”, ha indicat Vilanova. En aquest context, els instruments són els de sempre, “no són gaire productius com a solució”. És a dir, que no tenen una afectació immediata, “si hi hagués un organisme que fos com un govern amb poders executius, amb un exèrcit mundial que funcionés, es podria estar de seguida en qualsevol lloc i es podria intervenir”. Però, la situació és la que és, i les eines són les que són, “i no es pot esperar que donin més solucions que les que ofereixen”.

I quin és el paper d’Andorra en tot aquest context tan complicat? Segons Vilanova, important i clau. Un estat petit, ha afirmat, “té instruments d’acció, pot anar al Tribunal Europeu de Drets Humans, al Consell d’Europa, a la Comissió de Venècia, tenim refugiats ucraïnesos, és a dir, hem de fer la pedagogia de que és molt eficient”. Vilanova ha destacat que “si en 800 anys, per arrodonir, no hem anat a cap guerra per cap frontera, no hem massacrat cap minoria i no tenim exèrcit, ho estem fent bé”.

Una Universitat d’Estiu i Tardor amb una baixada lleugera d’afluència

La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha fet un balanç positiu de l’edició de la Universitat d’aquest any. “La temàtica que vam plantejar veiem que ha donat molts punts de reflexió”, ha explicat, “pensem que la gent ha quedat satisfeta”. Malgrat això, l’afluència ha estat lleugerament inferior als anys anteriors, tot i que en algunes sessions ha estat similar. “A vegades coincideixen coses que no tens previstes, però en general ha estat semblant, sempre hem de pensar com fer arribar encara més les ganes de venir a la gent”, ha puntualitzat Vilarrubla.

 

Comentaris (2)

Trending