Una empenta que surt cara

Un motorista haurà de pagar una multa de 200 euros per haver colpejat per separar el conductor d’una furgoneta que li recriminava una maniobra que hauria danyat el seu retrovisor

Perdre els nervis en el marc d’una discussió de trànsit pot ser perillós. Pot, per dir-ho d’una altra forma, costar car. En concret, 200 euros. És el que haurà de pagar un motorista per haver donat una empenta al conductor d’una furgoneta que li recriminava haver donat un cop al retrovisor del vehicle en passar-hi massa a prop. L’home va esgrimir legítima defensa, ja que afirmava que tenia por de ser agredit, un eximent acceptat en primer lloc per la Batllia però no pas pel Superior.

Els fets es remunten al maig del 2019. El processat anava en motocicleta pel carrer Pere d’Urg i va avançar la furgoneta en qüestió tot i tenir poc espai. Conseqüència? Va fregar amb el seu casc el retrovisor de l’altre vehicle. Per poder passar, va optar per donar-li un cop amb la mà i plegar-lo.

L’acció va provocar la reacció del conductor, que va baixar de la furgoneta i es va dirigir cap el motorista. S’hi va atansar molt. I aquest va reaccionar donant-li una empenta amb les mans amb la intenció d’apartar-lo. Forta, però l’empentat no va arribar a caure al terra.

La sentència exigeix que qui esgrimi la legítima defensa aporti una prova “d’agressió actual i injusta” que no existeix en aquest cas

La discussió, però, ha acabat generant un procés judicial. Al motorista se l’acusava d’una contravenció penal de danys dolosos -pels desperfectes que hauria patit el retrovisor- i una altra de maltractament lleu. El Tribunal de Corts, en primera instància, el va absoldre, però el fiscal no hi va estar d’acord i va presentar recurs.

El Superior ha analitzat els dos fets. Sobre el retrovisor, entén que “si bé resulta de les pròpies declaracions de l’encausat que amb un cop de mà va apartar-lo fins a plegar-lo, no resulta penalment acreditat que aquesta actuació hagués provocat desperfectes”. Desestima les proves aportades pel propietari de la furgoneta, ja que la factura aportada “no comporta cap mena de precisió que permeti identificar el vehicle concernit”.

En canvi, sí que modifica la sentència del Tribunal de Corts, tot recordant que al judici el processat va reconèixer “una petita empenta” i que la víctima va assegurar que aquesta va ser “forta” perquè “vaig retrocedir un metre aproximadament”. L’acusat havia esgrimit que va actuar en legítima defensa tot tenint por de ser agredit. La resolució remarca que, en aquests casos, qui la invoca ha d’aportar la prova “d’una agressió actual i injusta”. A l’entendre dels magistrats, no existeix cap “element susceptible” per establir que el propietari de la furgoneta mantingués una actitud amenaçant. “Que una de les parts baixar del seu vehicle i s’apropi a l’altre no és suficient per constituir una actitud tal i justificar que l’altra part l’agredís”, estableix.

Per això, el tribunal considera que l’empenta “no discutida” una acció de maltractament lleu. Així, es condemna el processat i se’l castiga amb una multa. L’empenta li costarà 200 euros.  

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending