Els aparcaments ‘fantasma’ del Pas de la Casa

Veïns de la localitat encampadana celebren l’allau de visitants, però lamenten que estacionin enmig de la muntanya i sense cap mena de controlTampoc no s’acaba d’entendre que cada agost s’habiliti de manera provisional i en territori francès un descampat havent-hi pàrquings sobrants al poble

Sigui enmig de la muntanya o en un terreny de la comuna de Porta, al Pas de la Casa els aparcaments surten com bolets. Especialment a l’agost. Mentre que les instal·lacions comunals encampadanes sovint estan buides o amb una ocupació més aviat baixa en plena temporada alta, qualsevol altre lloc en ple desordre amuntega cotxes. Perquè de vehicles, al Pas, sigui per la gasolina, pel tabac o pels alcohols, n’hi ha. Però estacionats a qualsevol lloc.

Diversos residents al nucli encampadà han mostrat el seu malestar pel campi qui pugui que suposa la situació de l’estacionament a l’estiu. Sense cap mena de control -en moltes ocasions, els agents de circulació comunals no hi poden pas fer res, perquè els vehicles acaben estacionats en territori francès-, el desordre s’apodera dels entorns del Pas. Admeten aquells que lamenten la situació que és necessari -i celebren- que pugin fins al poble els visitats francesos. És la raó de ser de la localitat. El que dóna vida i permet facturar els negocis. 

Però una cosa, asseguren, no treu l’altra. I reclamen del comú una actuació més decidida per resoldre la situació. Que hi hagi una millor gestió de la mobilitat i l’estacionament al poble. Perquè entenen que d’espai n’hi ha prou i no cal aparcar al primer lloc on caigui aturat el vehicle o ja endinsant-se en terreny natural. A la muntanya.

Per acabar-ho d’adobar, també sorprèn, encara que entenen que per al visitant és fabulós, que des de fa uns quants estius, durant el mes d’agost, de cop i volta, s’adeqüi un terreny ja en territori de Porta per habilitar-lo temporalment d’aparcament totalment gratuït. La zona hi ha molts dies que s’omple. A vessar. Si és com les anteriors temporades -i des que Jordi Mas va arribar al consolat en la seva segona etapa al capdavant del comú d’Encamp-, la setmana que ve serà l’última del pàrquing improvisat o fantasma.

Vista oberta on es pot veure on queda situat el pàrquing que s'habilita en un descampat, i les senyalitzacions del qual, tot i estar en territori francès, s'encomanen a una empresa local. | ARXIU

 

El que ha sobtat a alguns dels veïns en relació a aquest aparcament improvisat és que al seu dia, va ser el comú, aparentment, qui va facilitar la grava que es va llançar a la zona per adobar-la una mica més. O que la maquinària de l’empresa que fa uns treballs públics en territori andorrà va contribuir a estendre la terra. I per si no n’hi havia prou, i tot i ser un terreny localitzat en sòl francès i a priori titularitat de l’administració local de Porta, les senyalitzacions que s’hi han posat les ha instal·lat una empresa encampadana. La mateixa que dóna servei al comú de la parròquia.

Tot de casualitats que fan pensar a més d’un. Que els aparcaments siguin fantasma. De posar i treure. No vol dir que les intencionalitats que hi ha al darrere tinguin, asseguren les fonts consultades, la mateixa improvisació. De ben segur que no tot es fantasma.

Comentaris

Trending