El tren que no arriba mai

El ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres torna a rellançar el projecte ferroviariLa història està plena de temptatives per unir Andorra amb França i Espanya

El ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres ha expressat el seu desig de recuperar el projecte ferroviari entre Porta i el Pas de la Casa que té sobre la taula la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis. Fer arribar el tren a Andorra és un anhel que es perd en el temps amb molts projectes sense concretar.

La història del tren i Andorra es repeteix de manera cíclica. Ara es parla de la connexió entre Porta i el Pas de la Casa, una obra de gran envergadura i costosa -podria arribar als 120 milions d'euros- que contrasta amb la deixadesa de la línia que passa per la població francesa. No s'hi han fet les inversions necessàries i el seu estat provoca les queixes constants dels usuaris, sobretot, si es té en compte que és, teòricament, de nivell internacional, i que uneix Barcelona amb Tolosa.

És per això, que malgrat l'entusiasme de l'alcalde de Porta, Marius Hugon a l'altra banda de la frontera el tema no acabi de convèncer. A Andorra també es veu amb escepticisme. Perquè de projectes ferroviaris n'hi ha a cabassos. I cap ha reeixit.

Per la part francesa, els projectes passen per la prolongació de la línia de l'Ospitalet o de Porta

Se'n parla des de fa anys i panys. Hi ha  estudis tant recents com històrics, per fer-hi arribar  la línia de Puigcerdà o interconnectar aquesta mitjançant un traçat per l'eix del Segre amb la línia de ferrocarril de la Pobla de Segur passant per la Seu d'Urgell. Per la part francesa, els projectes passen per la prolongació de la línia de l'Ospitalet, que és, juntament amb la de Puigcerdà, també l'estació més propera a Andorra.

S'han fet moltes reunions entre els governs andorrà, espanyol, català i francès per tractar el tema. Els consells comarcals d'Osona, el Ripollès, la Cerdanya i l'Alt Urgell van defensar l'any 2008 juntament amb el Govern andorrà el perllongament de la línia Barcelona-Puigcerdà passant per la Seu d'Urgell.

Hi ha una moció del Parlament català per prolongar la línia de Lleida a la Pobla fins a la Seu d'Urgell

El maig de 2011 tots els grups del Parlament de Catalunya van votar a favor una moció d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) que instava al govern de la Generalitat a iniciar els tràmits per prolongar la línia de Lleida a la Pobla fins a la Seu d'Urgell, pas previ a una connexió posterior amb Andorra que necessitaria el vistiplau del Govern d'Espanya en ser una connexió internacional.

En aquest sentit, ja l'any 2008 L'any 2008 els ministres de Foment d'Espanya  i d'Ordenament Territorial d'Andorra, Magdalena Álvarez i Xavier Jordana, es van reunir per parlar dels accesos al Principat. Jordana va demanar que es valorés un perllongament de la línia d'alta velocitat Madrid-Barcelona des de Lleida fins a la Seu d'Urgell. Per al moment, però, el tren no arriba a Andorra.

 

Comentaris (1)

Trending