El lloc de trobada entre el passat i el present

El mural de Samantha Bosque a la rotonda encampadana del túnel de les Dos Valires aplega persones dels anys 30, amb l’arribada de Fhasa, amb gent de l’actualitatL’enorme pintura, de més de 1.500 metres quadrats, persegueix “humanitzar” la zona al mateix temps que es ret homenatge als que han construït el país

Ja fa dies que els conductors que circulen per la rotonda inferior de la boca est –la d’Encamp- del túnel de les Dos Valires han pogut anar comprovant, dia rere dia, com creixia la darrera obra magna –mai millor dit- de Samantha Bosque. Es tracta d’un enorme mural que intenta cobrir les parets de formigó del pas interior del punt rodó amb escenes que apropen passat i present d’Andorra. Un homenatge, s’ha explicat, a la gent que “va fer créixer Andorra”.

Aquest dimarts s’ha donat per inaugurat oficialment la impressionant escenografia, que arriba a ocupar fins a 1.500 metres quadrats dividits en diferents peces que, com ha indicat Bosque, “són un mural en si mateix”. Les diferents imatges reflecteixen un passat –l’arribada de FHASA i tota l’evolució econòmica i social que va representar per a Andorra- i el vehiculen al present per acabar de demostrar que “el país el construeixen les persones” i que “som els ciutadans els qui l’aguantem”.

Entre els dibuixos es pot veure, per exemple, el primer autobús que va sortir per fer la ruta cap a Ax-les-thermes o els treballadors que van construir la central hidràulica, així com nens i persones actuals. “La idea és que la gent es pugui identificar en moments del passat que han estat claus en la seva vida”, ha explicat l’artista, que també ha apuntat que, a més, “s’apropa la història als nostres visitants”.

Un mural, ha assegurat Bosque, que serveix per apropar “l’art a la gent”. També ha indicat que té una perdurabilitat garantida de mínim deu anys malgrat estar a la intempèrie, ja que “hem emprat la mateixa pintura que s’utilitza per al revestiment de façanes”. Per cert, és probable que a molta gent li sonin les persones que hi són representades. I és que la creadora ha revelat que com a models ha agafat “personatges històrics reals que apareixien en fotografies d’arxiu” i, per als protagonistes actuals, ha agafat com a referència “persones conegudes”.

A la inauguració oficial hi ha assistit la ministra de Cultura, Sílvia Riva, i el d’Ordenament, Jordi Torres Falcó. Aquest darrer ha volgut destacar que “busquem humanitzar la zona a la vegada que retrem homenatge a la gent que en el passat van fer créixer Andorra”.  

Comentaris (1)

Trending