El folklore portuguès bufa espelmes

(AMB VÍDEO) El grup de la Casa de Portugal compleix avui 24 anys d’existència sense poder celebrar el festival internacional per culpa del coronavirusL’entitat, que difon especialment la cultura tradicional de la regió de Viana do Castelo, ja pensa en commemorar el primer quart de segle

Si el coronavirus no hagués posat el nas allà on no li demanaven, demà el Grup de Folklore Casa de Portugal seria l’amfitrió d’una nova edició del Festival Internacional de Folklore que hauria tingut, com sempre, el complex sociocultural d’Encamp d’escenari. El confinament, l’excepcionalitat que ha dut la Covid-19 no només ha impedit a l’entitat celebrar el certamen; tampoc podrà bufar les espelmes com hauria volgut. El grup fa avui 24 anys.

Molts dels seus integrants, dels integrants del grup, han acabat apareixent en un muntatge audiovisual amb el qual l’entitat commemora les dues dotzenes d’anys que fa que es va crear. L’excepcionalitat del 2020 no impedeix però, que l’entitat que presideix Tomás Pires de Jesús i que dirigeix artísticament des del 1998 Jose Luis Carvalho pensar ja en el que serà la celebració, l’any que ve, del primer quart de segle d’una grup que ara està formalment deslligat de la Casa de Portugal.

El Grup de Folklore ‘Casa de Portugal’ és una entitat cultural que va ser fundada l’1 de maig del 1996 per un grup de residents portuguesos al Principat d’Andorra. Vint-i-quatre anys després, integren el conjunt un total de 61 membres de diferents nacionalitats. El seu focus d’interès, la seva essència, per dir-ho així, és la cultura tradicional de la regió de Viana do Castelo, d’on són originaris sinó tots sí bona part dels seus integrants.

Com explica Jose Luis Carvalho, el grup és, també, “és un promotor de la portugalitat al Principat d’Andorra amb les Janeiras i el Feirão”. Però n’hi ha més, molt més, fins i tot. Les participacions gastronòmiques i folklòriques a la Diada de la Diversitat d’Andorra la Vella i a la Fira d’Andorra la Vella també estan a l’ordre del dia d’una entitat ben activa, amb més de 200 representacions al territori nacional. Durant aquests 24 anys, els integrants del grup, més àmpliament o en delegacions més reduïdes, han passat per sis països diferents en més de 60 ocasions portant el nom del Principat d’Andorra.

Algunes consecucions més: l’any 2013, el 20 de gener concretament, el municipi de Viana do Castelo va atorgar a l’entitat folklòrica el Diploma d’Institució de Mèrit i el mes de maig següent el vestit tradicional va ser la imatge de l’emissió filatèlica “Diversitat andorrana- Població Portuguesa”, que va emetre conjuntament el ministeri de Cultura conjuntament amb el Museu Postal del Principat d’Andorra i Correos.

El 5 d’octubre del 2014, l’entitat va inaugurar el seu local social a la carretera de la Comella, un local que ha esdevingut punt de trobada dels membres del grup a banda, és clar, de ser el local d’assaig. L’entitat també forma part de la Federació del Folklore Portuguès. “Durant aquests anys els membres han dedicat esforços a la recerca de la cultura tradicional, a l’increment de la recerca de vestits regionals i a la col·laboració amb les institucions i esbarts del Principat”, remarca finalment Carvalho.

Comentaris

Trending