Disquisició al Superior per desgranar l’operació ‘Caloret’

L’advocat que defensa al principal acusat de l’operatiu antidroga ha argumentat que no hi ha cap prova per inculpar-lo de tràfic d’estupefaents i que l’expulsió de 15 anys del país és “desproporcionada”

“Avui he vingut aquí per desvirtuar tots els indicis pels quals el Tribunal de Corts va condemnar el meu client”. Així és com ha començat la seva intervenció l’advocat del principal implicat en l’operació ‘Caloret’. L’acusat va sortir del centre penitenciari el juliol d’enguany després de complir 19 mesos de presó provisional i va ser jutjat un mes després, sent condemnat a 30 mesos de presó però obtenint la condicional.

L’home, de nacionalitat portuguesa i 44 anys, resideix al Principat des de 2003 i sempre ha treballat al món de la restauració. El Nadal del 2018 va ser detingut per la policia d’Andorra, comissant-li un total de 12,23 grams de cocaïna entre el que portava a la jaqueta i el que van trobar al seu domicili. A més, durant el registre al seu habitatge també van trobar una bàscula de precisió i altres eines per preparar la ‘coca’ per la seva venda.

Materials i diners comissats en la denominada operació 'Caloret'.

Relacionat

El Tribunal de Corts imposa 30 mesos al principal implicat en l’operació ‘Caloret’

Per la seva part, l’acusat va declarar en seu judicial que la gran majoria del producte estupefaent era pel seu propi consum i que feia provisions cada quinze o vint dies, invertint entre 300 i 500 euros cada vegada. Ara bé, l’advocat ha volgut anar més lluny aquest matí al Tribunal Superior, desgranant punt per punt els indicis que van portar al Tribunal de Corts ha emetre la sentència condemnatòria.

“Els indicis han d’estar provats”, ha declarat. “Al meu client se li van trobar sis embolcalls a la jaqueta, dels quals quatre eren per la seva parella sentimental, però no hi ha cap prova del fet que hagi fet cessions a altres persones. No hi ha cap testimoni que confirmi una venda”, ha afegit. En aquest sentit, l’advocat ha volgut subratllar que eren cessions a la parella, no transaccions a canvi de diners.

IMG 3882

Relacionat

“Jo fumo el que és meu i la resta que es busquin la vida”

Després, ha procedit a relatar que el patró de l’acusat en el moment de la detenció, va confirmar en seu judicial que els diners trobats per la policia al seu domicili -2.520 euros- procedien de dos salaris que va percebre en efectiu. En la mateixa línia, també ha recordat que el seu client “guardava els diners de les propines en bitllets de 5, 10 i 20 euros i després els canviava pels de 50, 100 i 200 euros”. Amb això, la intenció era demostrar que l’efectiu no provenia de la venda de droga.

Tercer indici. “Els policies clouen que el meu client distribuïa droga, però a l’informe policial no s’ha constatat. No van veure cap venda i el van estar vigilant al llarg de diversos mesos. No ho dic jo, són fets recollits a l’informe i que consten a l’acta del judici celebrat al Tribunal de Corts”, ha argumentat. D’altra banda -i aquest és el quart indici-, la defensa ha explicat que “la majoria” de missatges curts a les xarxes socials o converses telefòniques intervingudes no fan referència a cap substància estupefaent.

Per tots aquests motius exposats, l’advocat considera que el seu client és innocent dels delictes majors de cessió de cocaïna i cànnabis i ha considerat que l’expulsió de 15 anys del país resulta “desproporcionada”, tenint en compte que l’home fa 18 anys que resideix al Principat, que es troba amb parella sentimental, que no té antecedents penals i que ha modificat els seus hàbits de vida.

La fiscal, malgrat els esforços de la defensa, no ha considerat desvirtuats els fets ocorreguts. Al contrari. Ha assegurat que “hi ha una sèrie d’indicis que indiquen clarament la venda de droga”​.

La fiscal, malgrat els esforços de la defensa, no ha considerat desvirtuats els fets ocorreguts. “Hi ha una sèrie d’indicis que indiquen clarament la venda de droga, com ara els embolcalls individuals, la bàscula de precisió, la safata amb restes de cocaïna o la jaqueta registrada amb substància tòxica. Són fets objectius”, ha defensat.

“Respecte a la marihuana passa el mateix. De fet, ell ha reconegut haver cedit el producte, hi ha una conversa amb un noi que li diu “baixa'm un fet” i ell reconeix que es referia a un porro. No es tracta d’obtenir diners a canvi, es tracta del fet que cedir producte estupefaent, sense guanyar res a canvi, també és un delicte”, ha afegit la fiscalia.

Resumint: cap de les dues postures s’han apropat. Així doncs, la fiscal continua concloent que els fets són constitutius de delicte i considera que l’expulsió del país durant un període de 15 anys, “tenint en compte que no té cap familiar al Principat”, no és desproporcionada. Caldrà doncs esperar al desenllaç.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending