Dijous, dia de test

El biòleg i bioinformàtic Joel López ha proposat a les xarxes que tots els ciutadans es facin una prova per detectar si estan infectats amb el coronavirus cada setmana com a fórmula per intentar frenar l’expansió de la malaltia

“El virus va molt ràpid. Està fent insuficient les mesures que intentem aplicar”. Així de contundent es mostra el biòleg i bioinformàtic Joel López, un dels assessors de Govern en la crisi provocada per la Covid-19. Avisa, doncs, que el risc d’haver de ser més dur en les restriccions és elevat. Fins i tot, amb un possible nou confinament. Evitar-ho, però, és factible. La seva idea, sota el lema a xarxes #DijousDeTest és clara: que cada ciutadà es faci una prova d’antígens cada setmana.

Fa dies que ha llançat la proposta i confia en convèncer la major quantitat de gent. “La idea és que, com a societat, fem una acció coordinada”, afirma. De fet, recorda, el confinament del març ja ho va ser. “Ara mateix necessitem una en la qual el màxim de població s’involucri”, comenta.

Al seu entendre, el virus va més ràpid que les actuals mesures i, en un futur pròxim, podria obligar a endurir les restriccions fins i tot amb un nou confinament

I aquesta suposaria que, cada dijous, els ciutadans es fessin un test d’antígens. “Pot ser una fórmula. Acompanyada dels cribratges que està fent Govern, podria ser un instrument molt fort per doblegar aquesta tendència a l’alça”, afirma. I és que, alerta, si aquest objectiu no es compleix “ens enfrontem a un altre confinament o a restriccions que suposaran que haurem de reduir molt la mobilitat”.

Admet que un dels problemes que poden trobar molts ciutadans és el cost del test. Tot i això, té una proposta que podria ajudar. “Es pot utilitzar una prova per a tota la família, recollint les mostres individuals amb bastonets separats i barrejant-los al mateix líquid”, explica. Assegura també que “en tots els tests que he provat, fins a quatre palets funcionen bé”.

López apunta el motiu pel qual creu que el dia més adient per fer aquesta acció conjunta seria el dijous. “Si malauradament surt positiu, es pot avisar el metge l’endemà, anar a fer la TMA i buscar ja els contactes que s’hagin tingut”, comenta. Per tant, és un moment idoni per evitar nous contagis.

Per ara, assegura haver rebut una bona resposta a la seva idea. “He parlat amb gent que és influent com ara en el món de l’esport”, revela. Així, es mostra confiat en la possibilitat que “dijous vinent hi hagi més gent que pengi a la xarxa la fotografia indicant que es fa el test i aconseguim fer un efecte crida amb la població”. També entén que “si això agafa embranzida, Govern ajudarà repartint proves per aquelles famílies amb problemes econòmics”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending