El desert del Pas

El confinament decretat a França ha impactat amb duresa a la població fronterera que, sense gairebé turistes, té tancades la major part de botigues i una activitat econòmica gairebé inexistent

El Pas de la Casa està patint severament els efectes de les dures restriccions imposades a França per mirar de frenar l’expansió del coronavirus. Si el centre del país ha recuperat (tímidament) l’activitat amb l’arribada de visitants catalans les darreres setmanes, la situació s’ha invertit de forma radical a la població fronterera. Gairebé sense clients, una gran part dels comerços han decidit abaixar persianes a l’espera que París aixequi les mesures i torni a fer possible els desplaçaments sense limitacions cap al Principat.

A finals de març, la complicada situació epidemiològica que es viu al país veí del sud, amb una variant britànica de la Covid-19 especialment agressiva, va obligar a decretar el que de facto és un nou confinament que s’ha d’allargar encara el que resta d’abril. Indirectament, el teixit econòmic del Pas n’ha rebut les conseqüències. Les botigues de la localitat, que havien treballat amb certa normalitat durant els mesos anteriors, ja temien que la situació canviar radicalment. I així ha estat.

En les darreres setmanes, el nombre de visitants ha estat pràcticament nul. I això ha fet que molts dels negocis hagin optat per tancar i posar els seus treballadors en ERTO, a l’espera d’una relaxació de les mesures a França que permetin recuperar l’arribada de clients. El resultat? La població està buida i amb l’activitat sota mínims. Els aparcaments, habitualment amb altes ocupacions, estan gairebé sense cap vehicle.

Els empresaris de la localitat tenen clar que no els queda més remei que esperar. I, també, que recuperar una relativa normalitat, com la que han viscut entre gener i març, no depèn d’ells, sinó de com evolucioni la situació epidemiològica a França i, sobretot, de l’aixecament del confinament adoptat durant tot l’abril. Es confia, però, que l’avenç de la campanya de vacunació al país veí pugui ajudar a relaxar les restriccions i, per tant, a reactivar la població.

A la vegada, també es respira després que, ara fa uns dies, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, confirmés que la voluntat del Govern és prolongar l’actual decret de regulació dels ERTO durant el maig. D’aquesta forma, les empreses vinculades al turisme podran mantenir, si així ho estimen convenient, totes les seves plantilles o bé amb una suspensió de contracte o bé amb reducció de jornada. Tot un respir tenint en compte l’actual situació que es viu al Pas de la Casa.

Comentaris

Trending