De xantatgista de bancs a segrestador d’alcaldes

Suïssa deté un suposat empresari ucraïnès buscat pel seu país per haver retingut un polític a Punta Cana que amb anterioritat havia estat empresonat a Andorra per extorsionar BPA i BancSabadellDenys Pashchenko es va fer amic a la Comella d’un exgestor bancari i després es van aliar per demanar diners a les entitats sinó volien que es fessin públics un seguit de documents molt confidencials

Suïssa ha detingut recentment Denys Pashchenko, un ciutadà ucraïnès acusat de segrestar l’exalcalde d’una ciutat d’aquell país. Probablement, a vostè no li diu res el nom d’aquest home. Ara, a la Batllia, a l’antiga BPA, al centre penitenciari o a BancSabadell (BSA), com a mínim, el coneixen bé. Va estar ingressat en dues etapes i per dos motius diferents a la Comella. El més sonat, el segon. Aliat amb un exgestor bancari de BSA, i amb dades també d'un exempleat de BPA, es van dedicar a fer xantatge a les entitats bancàries. Després de fer-lo venir des de Grècia, un error judicial el va retornar a la llibertat. Qui sap si ara, novament apressat, Andorra el tornarà a reclamar. La causa d’extorsió continua oberta a la seu de la Justícia.

Els últims dies que Pashchenko va estar a Andorra, que se sàpiga del cert, van ser a l’octubre del 2015. Llavors, la batlle que instruïa el cas del xantatge a BPA i BSA es va oblidar de renovar-li l’empresonament provisional i se’l va haver de deixar lliure. El capítol que ara l’ha tornat a portar entre reixes es va donar el juny del 2016. Pashchenko, que es feia passar per empresari, va convidar l’exalcalde de la ciutat ucraïnesa de Kherson Valodymyr Baldo a una estada a Punta Cana, a la República Dominicana, per fer una reunió de negocis.

Una vegada al lloc convingut i pensant passar uns dies agradables, Baldo va ser retingut en un immoble de Punta Cana. Pashchenko es va fer amb el control del telèfon de l’exalcalde i va contactar amb alguns dels seus assistents reclamant que se li traspassés al seu nom, al de l’estafador, tot un seguit de béns. En cas contrari, la vida del polític perillava. Els familiars de Baldo van traspassar a Pashchenko, primer, una propietat valorada en dos milions de dòlars. Després, alguns cotxes, un terreny, un altre petit apartament…

Tot plegat molt mafiós. Perquè, curiosament o no, un germà de Pashchenko va ser assassinat a trets l’abril de l’any passat a la mateixa ciutat d’on havia estat alcalde el polític retingut. Molt abans d’això, les autoritats ucraïneses van activar una recerca nacional i, des de l’1 de novembre del 2018, es va posar en marxa una recerca internacional. L’ordre va fer efecte el desembre passat, quan l’oficina nacional d’Interpol a Suïssa va anunciar als seus homòlegs ucraïnesos que el fugitiu havia estat arrestat.

Aquest gener, Pashchenko ha estat extradit cap al seu país. L’home sap perfectament que és això d’anar d’un país a un altre acompanyat de policies. A finals del 2014 se’l va localitzar a Grècia. I com que el reclamava Andorra, es va activar un procés d’extradició que va culminar amb el seu ingrés a la Comella el 5 de juny del 2015. Policies andorrans el van anar a buscar a Atenes. Estava acusat de fer xantatge, com a mínim, a BPA i BancSabadell. Demanava altes quantitats de diners com a contraprestació per no difondre un seguit de documentació sensible, amb noms i dades de diversos clients de les entitats bancàries. Alguns, noms rellevants.

Detingut inicialment per falsificació documental, se’l va anar a buscar després a Atenes i al cap de quatre mesos, l’octubre del 2015, va haver de ser alliberat per un error judicial

La documentació procedia d’un gestor de BSA que al seu dia havia estat empresonat en el marc d’un cas de blanqueig de diners procedents del narcotràfic de droga. Al centre penitenciari els dos homes, de vides aparentment molt diferents, van fer amistat. I es van aliar. De fet, també van coincidir amb un altre gestor, en aquest cas de BPA, que havia estat denunciat per la pròpia empresa per estafar-la. I també es va unir, d'una manera o altra, a la 'festa'. Pashchenko, que havia arribat al seu dia al Principat amb una identitat falsa i fent-se passar per búlgar, va estar empresonat una temporada per falsificar paperassa en relació a uns lloguers i diferents negocis a Andorra. Sempre estafant, és clar.

Una vegada recuperada la llibertat acomplerta la condemna per la falsificació documental, va ser quan l’home, des de la llunyania, va començar a extorsionar els bancs. Les entitats bancàries finalment van decidir acudir a la Justícia donada la gravetat que podia representar el fet i, per això mateix, es va activar la recerca internacional que va donar fruits a Grècia. I després d’una complicada tramitació, just quan la batlle Azahara Cascales havia de tramitar la primera renovació de la presó preventiva se’n va oblidar

Pashchenko es jugava uns quants anys d’empresonament. Però gràcies a l’error judicial va poder marxar tan pinxo. Això sí, se li va dir que la causa contra ell continuaria. L’home, però, amb el que va continuar va ser amb les seves aventures delictives. A Punta Cana encara no vuit mesos després. Ara, entre les reixes d’algun centre penitenciari ucraïnès probablement no estarà tan distret.

Etiquetes

Un error judicial permet deixar en llibertat un acusat de fer xantatge a bancs

Relacionat

Un error judicial permet deixar en llibertat un acusat de fer xantatge a bancs

Comentaris

Trending