De delicte en delicte... i cap a la presó

La justícia envia a la Comella un home que, amb una condemna de deu mesos en suspens, va cometre fins a quatre delictes més en els 18 mesos posteriors La primera pena va venir per entrar al pis dels seus pares amb qui es va barallar i amenaçar i després va sumar infraccions com conduir begut o traficar amb marihuana

Amenaces, injuries, resistència a l’autoritat, violació de domicili, consum de drogues, conducció sota els efectes de l’alcohol, tràfic de marihuana... La llista és llarga. Delictes, entre cometes, petits que, a priori, no han de suposar, per si sols, un ingrés efectiu a la presó. El problema és que tots els ha comès una mateixa persona al llarg d’un termini de temps relativament curt. Ara, la justícia s’ha cansat d’aquesta incapacitat per reformar-se  i ha optat per enviar-lo a la garjola.

L’home va ser condemnat el 6 de gener del 2018 ja per tota una llarga sèrie d’infraccions penals. La policia havia hagut d’intervenir perquè havia entrat al pis dels seus progenitors i s’hi havia barallat i amenaçat el pare, en el curs d’una intensa baralla. Va ser detingut i, llavors, se li va fer un judici ràpid -tècnicament, una ordenança penal-. Se’l va acusar pels delictes d’amenaces condicionals, de maltractaments en l’àmbit domèstic, d’injúries a l’autoritat i de violació de domicili. També se li van imputar les contravencions penals de resistència i amenaces lleus i de possessió de marihuana.  

Amenaces, violació de domilici, consum i tràfic de drogues o conduir begut són alguns dels nombrosos delictes pels quals se l'ha condemnat

La condemna, però, no va frenar el mal comportament de l’home. En els mesos següents, va acumular altres infraccions penals. Així, el setembre del 2018 va ser enxampat conduint begut i de forma imprudent. El maig del 2019, se li va imposar una altra condemna per violació de domicili i, al juny, dues més per tràfic de marihuana i per crebantament de pena. En aquest darrer cas, se’l va enganxant al volant quan tenia el permís retirat. Davant d’això, la fiscalia va reclamar que s’aixequés la suspensió i, per tant, que els deu mesos passessin a ser de presó ferma. La batlle ho va acceptar.

La decisió va ser recorreguda al Superior que, però, l’ha acabat confirmant. I és que “la comissió d’un total de cinc delictes menors durant el període de suspensió, tots ells durant el primer any i mig de termini, evidencia que l’expectativa de no tornar a delinquir que va fonamentar la concessió de la suspensió de la condemna ja no pot ser mantinguda, donat el nul efecte dissuasiu per a la repetició de conductes delictives”. En el seu cas, a més no es coneix “circumstàncies personals, familiars i laborals” que puguin atenuar la decisió. Tampoc s’accepta la petició de substituir la pena de presó per la d’arrest. “No resulta viable quan ja s’ha concedit al condemnat la possibilitat d’eludir l’efectiu compliment (...) perquè no es pot beneficiar d’una altra mesura alternativa qui voluntàriament ha provocat la revocació del benefici inicialment atorgat”.

Per tant, el Superior ha confirmat la mesura. L’home haurà d’estar aquests deu mesos al centre penitenciari de la Comella. Caldrà veure si, un cop surti, el temps de garjola l’ha fet reflexionar i reconduirà la seva conducta.

Comentaris

Trending