Guardians de la intimitat

L'Agència de Protecció de Dades celebra una jornada de portes obertesL'organisme ha editat una guia sobre l'afectació de la biometria

Comentaris

L'Agència Andorra de Protecció de Dades (APDA) ha realitzat aquest dimarts , amb motiu del dia internacional de la protecció de dades, una jornada de portes obertes que ha servit per presentar el document "Biometria: afectació en matèria de protecció de dades". L'organisme està tancant el recull de l'any 2019 mentre treballa en la modificació de la Llei de protecció de dades

Les dades es protegeixen en un despatx lluminós i amb grans finestrals de vidre al centre d'Andorra la Vella, a sota de la seu del Consell General amb l'entrada des del carrer Prat de la Creu. No és, al contrari del que es podia pensar, un lloc hermètic, fosc i tancat. Malgrat l'elevat volum de feina tot està ben endreçat i guardat en un arxiu. Són els guardians de la intimitat.

La gran prioritat de l'APDA són les dades biomètriques i el seu tractament. El director de l'agència, Joan Crespo reconeix que "la recollida i el tractament de les dades biomètriques suposen un risc molt elevat de produir danys irreparables en la privacitat dels interessats".

En el document que han elaborat es recomana limitar-ne l'ús a supòsits on quedi provada la seva necessarietat, proporcionalitat i efectivitat. Han cregut convenient editar la guia per tal de conscienciar als responsables de les seves obligacions i alhora informar sobre els drets dels que disposen els particulars davant d'aquest tipus de tractament de dades i les eines necessàries per tal d'impedir-ne un mal ús o els possibles atacs fraudulents.

Joan Crespo reconeix que la tecnologia avança més ràpid que la legislació

La creació de l'APDA es va aprovar per llei l'any 2004 i es va posar en funcionament el 2005. Des d'aleshores el seu cap és Joan Crespo qui reconeix que "la tecnologia avança més ràpid que la legislació" i per això s'afanyen a fer els canvis pertinents a la Llei de protecció de dades per adaptar-la a la normativa europea. "L'agència ha de protegir els drets dels ciutadans, informar-los i formar.los", explica Crespo qui creu que "el ciutadà ha de tornar a controlar la seva informació".

Un altre tema que té en cartera l'APDA és el projecte d'identificació a través de l'iris de l'ull que va anunciar el mes de novembre passat el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell. Segons Crespo, caldrà crear un marc jurídic específic per donar el màxim de garanties per a la protecció de dades.

 

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending