Com un ou a una castanya

Aquest mes es compleixen 25 anys de l'arribada a les llibreries del Principat de l'obra de Peter Cameron ''Andorra' on qualsevol semblança amb la realitat és pura coincidència

Comentaris

El 1998, fa vint-i-cinc anys va arribar a les llibreries andorranes ‘Andorra’ de Peter Cameron. S’anunciava com “un salt mortal de la imaginació fet per un dels prosistes nord-americans més murris”. De fet hi havia tanta imaginació a la seva pàgines que ‘Andorra’ es podria incloure en el gènere fantàstic o de ciència ficció. Cameron va arribar a signar llibres a la plaça del Poble al costat de Maria Rosa Huguet i Joan Peruga.

L’inici és d’allò més encoratjador. Després d’una tragèdia personal devastadora, un home -Alexander Fox- marxa dels Estats Units per recomençar la seva vida a Andorra. El país en què es troba està excessivament influenciat per la seva imaginació, i els fets que s'hi esdevenen recorden estranyament el seu passat.

A partir d’aquí l’episodi del tren a ‘El Codi de Vinci’ de Dan Brown queda reduït a la seva mínima expressió com altres de literaris. Hi ha una aventura apòcrifa del detectiu Sherlock Holmes per terres andorranes o el Quixot que s'enfronta "en reñida y sangrienta batalla contra los ejércitos del obispo de Urgel" i surt guanyador obtenint el títol de príncep d'Andorra.

A la novel·la de Cameron, Andorra és un país petit, poblat gairebé exclusivament per la senyora Reinhardt, que viu més temps que el seu contracte d'arrendament de les golfes de l'Hotel Excelsior, que és l’únic del país; els Dent, una parella d'australians que comparteixen el nom de pila, un gos enorme i un secret; la Sophonsobia Quay, la matriarca caiaquista de la poderosa família Quay; les seves belles però inquietes filles; l'Esmeralda St Pitt, que té una casa d'hostes per a qui tingui credencials morals impecables; l'Ali, el proveïdor de cafè fatalista, i l'Alexander Fox, que no només es troba en un país estranger, sinó que és en plena crisi de fe, de consciència i d'identitat.

Tot és tan fantasiós que l’escriptor Joan-Lluís Lluís va incloure la novel·la en el seu ‘Diccionari dels llocs imaginaris dels Països Catalans’. Cameron descriu el Principat, com un país “que és a la vegada pirinenc i mediterrani”. Té la capital en una ciutat anomenada La Plata -port de mar creat pels romans- i on s’hi pot arribar amb un trenet. A La Plata, "els murs dels edificis són fets del característic granit vermell local, que on es troba enlloc més del món i que s'enfosqueix amb els anys, la qual cosa dóna un toc inconfusible a les cases velles del país".

 Al voltant de La Plata hi ha la part rica i la resta és una part muntanyenca i bastant pobra, la Vega. Cameron es un escriptor prolífic i amb molta imaginació ja que l'acció dels seus llibres es desenvolupa en diversos països. Ha anat a l’Anglaterra rural de la dècada de 1950 amb 'Coral Glynn', a un Uruguai estrany i inquietant amb 'The City of Your Final Destination', i a un hotel d’un país del nord d’Europa que és totalment surrealista, amb 'What Happens at Night'. Decididament, però, l'Andorra de Peter Cameron s'assembla a la nostra com un ou a una castanya. El que mai podria haver imaginat és que el seu llibre sortís a subhasta l'any 2009 en el marc de l'execució d'una sentència. El preu: 4 euros.

51RMD3Y60BL. SX328 BO1,204,203,200
Portada del llibre

 

Etiquetes

Comentaris

Trending