Un circuit per entrenar gossos a tocar de Sant Cerni de Nagol?

La corona preventiva que defineix l’entorn de protecció de l’església romànica laurediana hauria de contribuir, juntament amb un acord per ara verbal, a evitar l’edificabilitat en zones relativament properes al singular temple

Si l’acord verbal al qual suposadament han arribat el Govern, el comú de Sant Julià i els dos privats que queden més a tocar de Sant Cerni (Serni segons el nomenclàtor oficial) de Nagol, no s’acaba consolidant, podria molt ben ser que a tocar de la singular església romànica laurediana s’hi acabi fent un circuit d’entrenament per a gossos. Un espai d’‘agility’ caní. O almenys aquesta era la pretensió d’un dels propietaris de la zona. D’aquí que, en part, s’hagi aprovat finalment i de manera inicial l’entorn de protecció de l’esglesiola de Nagol.

Feia temps, molts mesos, que s’estava negociant dit entorn. Per evitar ensurts i mals de cap. Quan fa unes setmanes es va iniciar la construcció d’un muret més enllà dels 20 mesos que protegeix a ultrança la Llei de Patrimoni Cultural es van encendre totes les alarmes. Però és que amb la llei a la mà, era possible fer aquell mur. L’únic que, certament, el propietari en qüestió, un vell conegut de la parròquia, l’exconseller comunal Joan Visa, no havia sol·licitat el permís comunal correcte.

Façana de Casa de la Vall il·luminada

Relacionat

Bonell confia en aprovar aquest any els entorns de proteccio de la Casa de la Vall i de Sant Esteve

El privat va sol·licitar una autorització per una obra menor amb la intenció de fer una millora de finca agrícola. L’objectiu de l’actuació era anivellar el terreny. Fer una excavació per passar terra d’una banda a l’altra. Aprofitant l’avinentesa, es va començar a alçar el mur. Això, a dreta llei, passava a ser una obra major. Però amb un simple canvi de llicència, d’autorització urbanística, es podria regularitzar l’actuació.

Segons fonts comunals, l’anivellament del terreny portava associada una segona actuació: destinar aquell espai a l’esmentat circuit d’entrenament de gossos, un espai per a ‘agility’ caní que segurament seria la nova destinació del centre que hi havia hagut a la zona de la Riberola, que ben aviat s’ha de desenvolupar urbanísticament. Amb la promulgació de l’entorn de protecció caldrà veure què passa amb tot plegat.

La zona 2 de dit entorn estableix també algunes limitacions més enllà dels 20 metres blindats. I el muret que incipient s’havia començat a alçar està a una quarantena de metres. Més o menys. I el que sembla més ferm és la possibilitat de fer un trasllat de l’edificabilitat permesa en aquell indret. Segons les fonts consultades hi ha un acord verbal entre privats, comú i Govern per tal de traslladar l’edificabilitat una mica més enllà, encara, de l’església. Caldrà veure si l’entesa de paraula es confirma. Si no hi ha al·legacions a l’entorn i es pot acabar signant negre sobre blanc l’entorn. Sinó, el centre caní encara podria alçar el vol a tocar de Sant Cerni. I encara bo. En altres llocs s’hi aixecarien torres.

Comentaris (5)

Trending