Celebrant els 100 anys del ‘Gran Carlemany’

L’ONCA oferirà el dia de Meritxell als jardins de Casa de la Vall un concert especial per commemorar el centenari de la primera interpretació de l’himne oficial d’Andorra

“El gran Carlemany, mon pare, dels alarbs em deslliurà. I del cel vida em donà, de Meritxell, la gran Mare”. Són les primeres estrofes de l’himne nacional del Principat. Una composició que el pròxim dia 8 complirà 100 anys. Per celebrar-ho, l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) té previst oferir un concert ben especial. La cita és el dia de Meritxell a les vuit del vespre als jardins de Casa de la Vall.

El dimecres dia 8 es complirà justament un segle del primer cop que, oficialment, es va poder escoltar com a himne del país la creació de Juan Benlloch (lletra) i Enric Marfany (música). Va ser a l’antic santuari de Meritxell durant la celebració de la diada de la Mare de Déu aquell 1921. Des de llavors, els andorrans s’han fet seu ‘El gran Carlemany’, que la Constitució va consagrar en el seu article 2.

Per tant, és un aniversari ben especial, que es vol celebrar com correspon. Per això, l’ONCA té previst realitzar un concert de commemoració el dia de Meritxell. Serà a partir de les vuit del vespre, si el temps ho permet, als jardins de Casa de la Vall, unint d’aquesta forma l’himne i la seu tradicional del Consell General -en cas de mal temps, es traslladaria al centre de congressos-.

Justament, la voluntat és demostrar que l’íntima vinculació que existeix entre la música clàssica i els himnes. Per demostrar-ho, es tocaran diferents composicions que han acabat esdevenint símbols ja siguin nacionals de països o en altres àmbits. És el cas del ‘Poco adagio cantabile’ de Haydn que es va convertir en l’himne alemany o del ‘Zadok the Priest’ de Haendel, convertit en la música oficial de la Lliga de Campions.

L’actuació també comptarà amb altres peces com el ‘Va pensiero’ de l’òpera ‘Nabucco’ de Verdi o una adaptació a orquesta del ‘Viva la vida’ de Coldplay’. Evidentment, no hi faltarà la interpretació del ‘Gran Carlemany’, amb diferents versions, entre les quals una en jazz arranjada per Enric Bartumeu.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending