Un càstig massa definitiu

Un home condemnat el 2010 per introducció d’una “petita quantitat” de droga ha hagut de recórrer al Superior per aconseguir que es prorrogui la suspensió de l’expulsió del país i poder continuar pujant a veure la seva família

Fa molts anys va cometre un delicte, pel qual va ser condemnat. La pena de presó, ja l’ha complert, però no pas una de secundària: l’expulsió definitiva del país, que se li va imposar malgrat que al país hi tenia arrelament en forma de família. Fins ara, però, el Tribunal de Corts, atenent aquestes circumstàncies, havia acceptat suspendre aquest càstig accessori. Fins ara, el passat abril, l’òrgan judicial va denegar renovar la suspensió, decisió davant la qual l’home va recórrer al Superior i, aquest, li ha donat la raó.

Es pot dir, en certa forma, que el processat està pagant un error de fa molts anys. Llavors, va ser enxampat quan intentava entrar al país amb una “petita quantitat” de droga tòxica”. Va ser jutjat i condemnat pels delictes d’introducció, cessió i detenció de substàncies estupefaents. La pena que se li va imposar va ser de tres anys de presó, dels quals 18 mesos ferms. A banda, va ser expulsat de forma definitiva del país.

El 2010 va ser condemnat a 18 mesos de presó ferms per intentar entrar al país amb droga i, a més, se li va imposar una expulsió definitiva tot i tenir dos germans i tres nebots al país

Quan va complir el temps de reclusió impulsat va marxar a viure fora del país. No gaire lluny. A la Seu d’Urgell. I és que a Andorra encara hi té dos germans i tres nebots. Per això, va demanar a Corts que se suspengués l’ordre d’expulsió. Volia poder pujar per veure la família. En fins a tres ocasions, els magistrats havien acceptat la demanda: l’octubre del 2021, per sis mesos; l’abril del 2013 i el febrer del 2014, per un any; i el febrer del 2015, per cinc.

Aquest darrer termini finalitzava enguany. Per això, el passat abril va tornar a demanar que es mantingués la suspensió. Sorprenentment, aquest cop Corts va denegar la petició. Per tant, l’home, que segons la seva representació processal “ha refet la seva vida,, treballant i mostrant sempre bona conducta, sense tenir cap més problema amb la justícia”, quedava expulsat de per vida del Principat.

La decisió va ser recorreguda davant el Superior. En l’escrit la seva defensa va mostrar la sorpresa que generava el fet que Corts hagués “canviat de criteri, anant en contra de les seves pròpies decisions, sense nova causa concreta que ho justifiqui”. Des del ministeri fiscal es va optar per no oposar-se a la demanda, tot recordant que prèviament s’havia suspès l’expulsió “per raó dels lligams que el condemnat té a Andorra” i que “les seves circumstàncies no han variat”.

Superior, fiscalia i policia posen en relleu que l’home “ha mostrat sempre una bona conducta i ja no té problemes amb la vinculació a les drogues”

En la sentència ara dictada pel Superior, els magistrats recorden les suspensions anteriorment acceptades i el fet que aquestes “han estat acordades per raó dels lligams familiars que el condemnat te a Andorra i de la seva bona conducta”. A més, remarca que des del servei de policia es va fer un informe on es deixava clar que “la situació i les circumstàncies” de l’home “no han variat d’ençà les anteriors peticions sí acordades”. A banda, es deixa clar que “ha mostrat sempre una bona conducta i no té problemes amb la vinculació a les drogues”.

Per això, la sala penal que cal revocar l’aute del Tribunal de Corts i acceptar una nova pròrroga de la suspensió. En aquest cas, com la del 2015, per cinc anys. Això sí, cada cop que l’home vulgui venir al país i marxar-ne, haurà de presentar-se davant el servei de policia. I, el 2025, previsiblement, tornar a demanar que s’allargui la mesura.

Comentaris (2)

Trending