La campana de Meritxell torna a casa

Una de les dues inquilines del campanar de l’antic santuari retirada en quedar malmesa arran de l’incendi del 1972 torna a ser exposada d’allà on va sortir després d’anys en segon pla al Museu Postal

Torna a casa per Meritxell. Si no la més antiga, la campana que des d’aquest dimecres torna a ser a allà d’on va sortir és de les més antigues que es conserven al Principat. La datació d’aquesta campana, ‘víctima’ de l’incendi del 1972, no és exacta, però se situa a cavall dels segles XIII i XIV. En tot cas, és anterior a la seva germana, que en breu l’acompanyarà per ser totes dues exposades a la nau del nou santuari. Després d’anys exposada en segon pla al Museu Postal, ha tornat a casa.

Fosa en bronze per un campaner que s’hauria de dir Despuic (que aquesta és la firma que apareix a la campana), senzilla, és també menuda. Fa 48 centímetres de diàmetre i 73 d’alçada. I no pesa gaire més de seixanta quilos. Poca cosa si es té en compte el pes de moltes, de la majoria de campanes. Presenta una fractura, una bretxa que ja s’ha descartat de cosir. De soldar. Per vàries raons. La primera (o la segona) perquè és una peça de museu. La segona (o la primera) perquè el trau és un record d’aquell malaurat incendi de la matinada del 9 de setembre del 1972.

52341836685 2ba231c219 o
Benedicció de la campana per part de Ramon Sàrries.

En efecte, arran del foc d’ara fa mig segle, la campana es va despenjar del jou i es va esquerdar. Se la va retirar per protegir-la i mai més va tenir el protagonisme que ara se li vol donar. L’impulsor del reconeixement, per dir-ho així, n’és l’historiador i conservador cultural Robert Lizarte, que ha estat l’encarregat d’engrescar el conseller general president del grup demòcrata Carles Enseñat perquè empentés el ministeri de Cultura. Els responsables de Patrimoni Cultural.

52341650008 df45a14b5b o
Robert Lizarte, impulsor del retorn de la campana, donant detalls de la mateixa.

I així ha estat com la vigília de Meritxell, als 49 anys i 364 dies de l’incendi, la campana ha tornat a ser rebuda amb tots els honors a casa seva. L’ha beneït l’arxipreste de les Valls, mossèn Ramon Sàrries, l’ha rebut mossèn Ramon de Canillo i hi han estat presents diverses autoritats, des de la ministra de Cultura, Sílvia Riva, al cònsol canillenc, Francesc Camp. Tothom orgullós del retorn a casa de la campana. Riva ha assegurat que amb el retorn a Meritxell de la campana procedent d’Ordino “recuperem un diàleg interromput amb el passat, honorem la història i recobrem vivències per a la memòria col·lectiva”.

Etiquetes

Comentaris

Trending