Calma a la vall, perill a la muntanya

La treva de precipitacions i l’augment de les temperatures permet recuperar la normalitat a les parròquies centrals però als cims hi ha molt risc d’allausL’accés a França per la RN-22 es manté tallat, cal anar equipat per evitar problemes i, de forma generalitzada, a partir de diumenge a la tarda torna la neu

Comentaris

L’obertura de clarianes i la sortida del sol, durant el dia, ha portat la calma a la vall -relativa, que quedi clar- i amenaça de ser tot un perill a les crestes de les muntanyes. Mentre els operaris de totes les institucions han mirat de posar a punt tant com han pogut les xarxes de carreteres, els carrers i les voravies, en aquest cas amb la contribució dels privats, es preveu que la muntanya, en vista al cap de setmana, sigui tot un perill. En tot cas, no cal abaixar la guàrdia enlloc. S’ha d’anar ben equipat i pensar que les previsions indiquen que a partir de diumenge al vespre poden tornar els episodis de neu generalitzats.

El fet que, en les cotes més baixes del país hagi deixat de nevar poc abans del migdia i que hagi lluït el sol ha facilitat els treballs de neteja. La xarxa viària ha pogut recuperar en gran mesura la normalitat i el principal perill són els indrets més obacs o en aquelles zones on no s’hagi netejat prou bé i la caiguda de les temperatures de matinada portin glaçades. Per això és del tot necessari anar ben calçat. Als peus i a les rodes dels vehicles. L’accés a França per la RN-22 està tallat i també hi ha limitacions per als vehicles d’un pes superior a les 3,5 tones per anar a Arans.

Els comuns d’Andorra la Vella i Escaldes -i en general, els de totes les parròquies del país- han fet sortir als carrers tant personal com han tingut disponible. La cònsol major de la capital, Conxita Marsol, ha explicat que prop d’una setantena d’operaris han estat treballant per treure neu dels vials i ha celebrat la bona cooperació de comerciants, propietaris i inquilins per netejar les zones que els pertoquen. La corporació ha contractat tres empreses privades de treballs públics per tal que col·laboressin en l’operació. La comparativa amb Escaldes és inevitable i la ciutadania considera que malgrat tot, la ‘germana petita’ ha estat més encertada.


Els bombers retiren neu acumulada a l'aparcament comunal vertical de Prat de la Creu per evitar que caigui a la voravia afectant vianants. | ALTAVEU

Marsol ha explicat que havia estat una decisió tècnica volguda el fet de tancar aparcament com el del Parc Central o el del Fener i no netejar durant tota la jornada de dimecres. La voluntat era aconseguir tenir l’espai lliure de vehicles estacionats i tant bon punt acabés la tempesta important, entrar a netejar i retirar tanta neu com es pugui per evitar acumulacions que generin plaques de gel tot preveient que la setmana que ve -o ja des de diumenge a la tarda-nit- hi puguin tornar a haver precipitacions.

Aquest divendres les temperatures han d’anar pujant. I dissabte encara més, especialment al tram central del dia. La ventada, durant la matinada i demà serà superior a la d’aquest dijous i les precipitacions només es preveuen a les cotes més altes. I encara força febles. De fet, amb la mateixa feblesa podrien caure alguns flocs en cotes més baixes, però sense especial incidència. La gran problemàtica per als propers dies i, especialment, durant el cap de setmana, es pot donar a la muntanya, als cims, a les crestes.

Als pics s'hi ha acumulat les darreres 48 hores un metre de neu nova i es preveu un pam més entre divendres i dissabte, amb un increment de temperatures i un alt risc d'allaus

Als pics s’han acumulat les 48 hores últimes ben bé un metre de neu nova, i encara s’espera que durant aquesta matinada que ve i demà divendres, s’hi sumi un pam més de neu. Un bon paquet que, juntament amb l’increment de les temperatures, portarà el risc d’allaus gairebé al límit, de 4 sobre 5. Al nord del país. Per tant, si a algú se li passa pel cap anar a fer esquí de muntanya -el temps i l’estat de les muntanyes hi convidarà, que quedi clar- cal que adopti tota mena de precaucions.

Res de voler fer-se el valent o la valenta per les canals d’allaus, res de ‘passejar-se’ per zones desconegudes o fora del bosc. Menys encara posar-se per zones que estiguin especialment assenyalades com a prohibides o d’alt risc. Molt de compte. A la muntanya i arreu. Per molt que la treva de la neu, a la vall, hagi portat una mica de calma. Més encara quan llueix el sol. Però que ningú canti victòria (per bé o per mal). Per mal o per bé, les nevades tornaran diumenge al vespre i durant bona part de la setmana vinent. O així ho indiquen, ara per ara, les previsions.

 

Etiquetes

-

Relacionat

La policia sanciona 10 vehicles per no anar equipats
Una màquina llevaneus del COEX tombada a l'entrada del pàrquing de Grau Roig

Relacionat

Alerta per fort vent i baixada de temperatures
Autocar encallat a Escaldes-Engordany

Relacionat

Neu per bé i per mal

Comentaris

Trending