Búnquer andorrà per a una joia de Gauguin

‘Tita’ Cervera ha despenjat del Museu Thyssen de Madrid l’obra mestra ‘Mata Mua’ i l’hauria traslladat al Principat per tenir-lo guardat mentre decideix què en fa

Carmen ‘Tita’ Cervera hauria traslladat a Andorra una de les joies pictòriques que fins ara tenia el Museu Thyssen de Madrid. Enmig de l’estira-i-arronsa que manté amb les autoritats espanyoles per qüestions de fiscalitat, la baronessa hauria aprofitat canvis polítics a Espanya i la crisi del coronavirus per despenjar de la pinacoteca madrilenya un de les obres més significatives: ‘Mata Mua’ de Paul Gauguin. També ha despenjat i se n’hauria endut, encara que no està clar si cap al Principat, teles de Monet, Degas i Hopper.

Fonts de l’entorn de la baronessa amb residència a Andorra encara que volta per diferents punts especialment de la geografia espanyola, i sobretot els darrers temps per Sant Feliu de Guíxols, on, com al Principat, hi té un altre museu de ‘petit format’, Cervera hauria traslladat el ‘Mata Mua’ en un antic xalet que la baronessa ha convertit en un búnquer on guardar autèntiques joies de l’art pictòric. De fet, i encara que sense confirmació oficial, les fonts consultades han assegurat que tot sembla indicar que els altres quadres retirats del Thyssen fa unes setmanes també estan al búnquer escaldenc, proper a on tenen ella i formalment el seu fill un xalet cadascun.

mata mua  gauguin copy

Hores d’ara no sembla possible -més aviat és impossible- que l’obra que Gauguin va pintar al 1892 sigui exposada a Andorra. Tampoc seria el cas de ‘Cavalls de carreres en un paisatge’ (1894) de Degas; ‘Martha Mckeen’ (1944) de Hopper o el ‘pont de Charing Cross’ que Monet va pintar el 1899. Tots tres, però, com el ‘Mata Mua’ estarien al búnquer andorrà de Cervera, que ha d’acabar de veure què fa dels quadres. D’entrada, és una pugna que manté amb l’administració espanyola, amb la qual havia subscrit uns convenis que ara va renovant any a any per alimentar (o no) la pinacoteca madrilenya. A més, asseguren les fonts, la baronessa té unes elevades despeses que d’alguna manera ha de cobrir.

 

La possibilitat de la subhasta no es pot descartar del tot malgrat que les darreres hores, i a través dels seus portaveus -ara un dels seus advocats és l’exministre espanyol Ángel Acebes- hauria fet saber que aquesta no és la seva intenció. El ‘Mata Mua’ sol està taxat oficialment en 40 milions d’euros. Però en una subhasta, asseguren algunes fonts, podria arribar a assolir els 200 milions o més. En tot cas, ‘hi havia una vegada’ (que aquesta és la traducció de ‘Mata Mua’) un quadre estrella en un xalet-búnquer del Principat.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending