Bestiar amb dubtes sobre qui l’ha de menar

El comú de Canillo busca fórmules amb la Cambra Agrícola de l’Arieja per ajudar les explotacions ramaderes locals, que s’exposen a la fira aquest diumenge, a assegurar un relleu generacional que ara mateix amoïna molt

La pandèmia no ha estat un problema per a la ramaderia. El relleu generacional sí que ho és. A Canillo ho saben prou bé. O així ho ha indicat el cònsol major de la parròquia, Francesc Camp, en el marc d’una nova edició de la Fira del Bestiar, que s’ha pogut celebrar enguany després de l’aturada per la crisi sanitària la tardor passada. Assegurar que les explotacions tindran continuïtat és un dels grans maldecaps per als ramaders canillencs, la immensa majoria dels quals han exposat part del seu animalari al certamen ubicat a l’aparcament dels Refugis.

Centenars de persones estan aprofitant un diumenge d’excel·lent climatologia per fer cap cap a Canillo i visitar la fira, que al tomb del passeig Carlemany també té una trentena llarga de parades amb molt producte local -producció alimentària i també artesana. Circular-hi aquest migdia, sempre amb la mascareta posada, era d’allò més complicat. Més espai hi havia per admirar vedells, cavalls, ovelles, cabres i algun cabró. De quatres potes, quedi clar.

La fira ha estat lloc de cita obligada per bona part de la classe política nacional. La de Canillo pràcticament tota -des del cònsol i altres consellers a la subsíndica, Meritxell Palmitjavila, o la presidenta suplent del grup parlamentari demòcrata, Mònica Bonell-  i tot plegat liderat pel cap de Govern, Xavier Espot, o la ministra d’Agricultura, Sílvia Calvó, i tot el seu equip (Marc Rossell, Josep Casals…), tampoc hi faltava el canillenc secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, o, ep, la cònsol major de la Massana, Olga Molné, pactes econòmics obliguen.

WhatsApp Image 2021 10 17 at 13.18.18
Una trentena de parades de productes de proximitat s'han aplegat al tomb de la plaça Carlemany. Toni Solanelles

El bestiar fa de les delícies dels més menuts, dels infants. Però porten de corcó els més grans. Camp ha explicat que molts dels propietaris d’explotacions ramaderes de la parròquia -a la fira n’hi exposen setze de la vintena que hi ha- ja són veterans. I molts d’ells no tenen el relleu assegurat. D’aquí que el cònsol ha anunciat una prompta visita a la Cambra Agrícola de l’Arieja perquè “tenen fórmules diferents de les d’aquí” per ajudar les explotacions ramaderes i “volem veure com ho fan”.

El mandatari canillenc, que ha recordat que Canillo és una de les parròquies amb més ramats del país, ha deixat clar que “perduda, perduda, no se n’ha perdut cap” d’explotació, però que a punt s’ha estat si no hagués estat perquè joves d’Encamp han acabat agafant les regnes d’alguna explotació canillenca. Francesc Camp ha explicat que es vol aconseguir que no quedin tots les explotacions en mans d’uns pocs propietaris, però que s’ha de veure com es pot fer “amb coordinació amb Govern” i mirant d’implantar les ajudes que toqui o es pugui.

TRES MILIONS D’EUROS

Quant als ajuts, justament, el cap de Govern, Xavier Espot, ha remarcat que des de l’executiu s’inverteixen tres milions d’euros en ajuts al sector de l’agricultura al marge de tot allò relatiu al tabac. Com Camp, Espot a celebrar la represa de la fira i ha destacat “la tasca necessària” que fa el sector primari més enllà de la pedagògica o l’antropològica i per molt que “té molt poc pes econòmic”. Però, en canvi, “té un pes històric, moral i social molt gran” i, per tant, és un sector fonamental per entendre una part “de les nostres tradicions” i cal, doncs, “mantenir viu aquest sector primari” més quan el país s’encara “cap a la fi del tabac”.

WhatsApp Image 2021 10 17 at 13.19.34
Palmitjavila, Espot, Calvó i Camp al peu d'una explotació bovina. Toni Solanelles

Espot, just abans que Camp destaqués com d’important és la pagesia per evitar riscs d’incendis o per “mantenir ordenades les muntanyes”, ha destacat que l’executiu està a punt de tramitar la llei òmnibus de l’agricultura, que ha de suposar una sacsejada important no només per aquest món sinó pel fet que “tocarà molts sectors, des dels allotjaments turístics fins a la fiscalitat”. El cap de l’executiu ha recordat que la de pagès, agricultor, ramader, “no és una professió especialment lucrativa”.

Comentaris (2)

Trending