El ball de la Covid ‘mamarratxa’

Sant Julià viu amb distància però el mateix gaudi, intensitat i escalf un dels actes tradicionals que s’ha mantingut encara que amb mesures a la reformulada festa major

A veure, siguem clars, no és el mateix la Marratxa ballada a la plaça Major que damunt de l’escenari de la plaça Germandat, per molt proper que hi quedi l’escultura de grans dimensions que l’honora, d’Àngel Calvente. La Covid, que sembla que ha vingut per quedar-se, almenys durant un temps, té aquestes coses. Obliga a prendre distàncies. I no és el mateix poder tocar el vestit de la Dama Blanca que haver-lo de veure a metres de distància i damunt d’un escenari.

Amb tot, Sant Julià ha viscut aquesta tarda, amb implicació i escalf, un dels actes més tradicionals de la festa major. Per molt que la festa major, és clar, s’hagi hagut de reformular i empetitir, en tots els sentits, per culpa d’un coronavirus que fa la guitza. ‘Mamarratxo’, que està fet. ‘Mamarratxa’, que ha tocat en l’edició d’avui. La plaça de la Germandat, nou escenari, entès en el sentit ampli, de l’acte, s’ha omplert de gom a gom. Un a gom a gom diferent, es clar. Amb les cadires mil·limètricament disposades. Que la Covid no està per rucades, menys encara el mateix dia que se sap que la planta d’hospitalització ja ocupa dos nous inquilins.

El ball tradicional per excel·lència de Sant Julià, aquell que simbolitza la gènesi de l’antic Coprincipat d’Andorra i que protagonitzen un home casat, un de solter i sis donzelles, ha continuat fent les delícies del públic encara que fos uns metres més enllà. Un públic entre el qual hi havia el cap de Govern, Xavier Espot, flanquejat pel ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, i els cònsols de la parròquia, Josep Majoral i Mireia Codina.

La Marratxa, ballada amb dansaires emmascarats, i la Dama Blanca i el Rei Moro han estat els grans protagonistes de la que sol ser una de les jornades fortes de la festa major laurediana. Una mica menys amb això del coronavirus. Una festa que es queda sense ‘la Passa’ i sense els col·lapses monumentals d’altres edicions. La policia de ben segur que enguany ha respirat després del juliol calent del 2019. Sense barres a dojo ni concerts multitudinaris, una missa, una cantada d’havaneres, un concert infantil i un castell de focs des de Terra Bogada posaran el punt final aquest dimarts a una de les festes grans per antonomàsia de l’estiu andorrà. Festa una mica més petita enguany. Per raons òbvies. Per culpa de la ‘mamarratxa’ de la Covid.

Comentaris (3)

Trending