avinguda (MI)ritxell

El fabricant xinès de mòbils ‘bons, bonics i barats’ Xiaomi obre botiga oficial a través d’un soci directe establert a Madrid i uns empresaris que fabriquen productes tecnològics a Barberà del VallèsEls promotors de la MI Store al Principat, que donarà feina d’entrada a set persones, assegura que han detectat una elevada penetració al país dels aparells de la marca a través de diversos canals

És una revolució. Potser una revolució xinesa més. Però prou notable com perquè amb tan sols vuit anys s’hagi convertit en un dels fabricants de telèfons mòbils intel·ligents amb més penetració entre un públic ampli que busca un aparell ‘bo, bonic i barat’. El seu èxit l’avala, per exemple, el fet que des de fa tres setmanes Xiaomi estigui cotitzant a la borsa de Hong Kong. I després de Hong Kong i la sortida a la borsa, Andorra la Vella. Xiaomi obre botiga oficial a l’avinguda Meritxell aquest dissabte al migdia. I els seus promotors esperen cues.

La MI Store andorrana és l’equivalent a una Apple Store. Xiaomi només gestiona directament les seves botigues a la Xina. Per a la resta del món busca aliats de confiança a qui els permet obrir botigues oficials. A Andorra hi arriben a través de l’empresari xinès Yuan Wang Xiren. Aquest empresari, resident a Madrid, és també, al seu torn, el fabricant de Weimei Mobile, fins fa quatre dies més coneguts a l’Estat espanyol que no pas la mateixa Xiaomi. Ara les tornes han canviat. I els productes d’aquesta darrera casa causen furor.

L’empresa constituïda a Andorra per impulsar la botiga de l’avinguda Meritxell està cent per cent controlada per la firma espanyola de Yuan Wang Xiren, My Tech Retail Distribution en aquest cas. La societat andorrana, però, constituïda formalment fa quatre, té com a administrador únic el català Javier Montané Folch, un altre empresari del món de la tecnologia. Javier, juntament amb el seu germà Joan, van ser fa unes quantes dècades els fundadors de la casa Engel. Aliats amb Axil, Engel Axil fabrica i distribueix productes tecnològics -van ser al seu dia líders mundials en la fabricació de receptors deTDT- en una nau de Barberà del Vallès.

Els Montané i el seu aliat xinès, veritable ‘partner’ de la gent de Xiaomi, haurien detectat, segons expliquen des de l’empresa, una notable penetració de productes de la firma, especialment, és clar, mòbils, al Principat. Per diversos canals (com les plataformes comercials d’Internet), s’hauria comprovat que Xiaomi té una forta demanda -proporcionalment, és clar- a Andorra. I això i el fet de poder disposar d’una societat andorrana hauria animat els promotors de la botiga a posar-la en marxa. 

Diversos establiments del Principat comercialitzen la marca des de fa un temps. I ho continuaran fent. Cadascú es busca la vida com pot. I l’aterratge al Principat de la botiga oficial no canviarà, almenys en principi, el panorama en relació a la resta de comerços que ofereixen el producte. La única diferència -tampoc hi haurà grans canvis en els preus- és que es garanteix producte oficial i, en conseqüència, tot allò que vengui el MI Store estarà homologat (a efectes de garanties i tot el que es vulgui) als paràmetres exigits per Europa.  

Segons la companyia, l’empresa que posa en marxa l’establiment de l’avinguda Meritxell no té cap mena d’inversor ni lligant econòmic andorrà. La societat mare, la dirigida per Yuan Wang Xiren i que també està autoritzada a buscar acords amb tercers en forma de franquícia, tot just ara inicia la seva expansió Xiaomi (hi ha dues empreses més a Espanya a vendre de manera oficial productes oficials de la firma xinesa). Té dos establiments oberts a Madrid (per exemple al centre comercial Xanadú) i un altre a Granada. I després de la botiga del Principat, se n’ha de posar en marxa una altra, en aquest cas a partir del 30 d’agost i a Granollers.

La botiga d’Andorra donarà feina, ara mateix, d’entrada, a set persones. La idea és que aquesta plantilla creixi durant la temporada hivernal però, alhora, es contregui i quedi situada en cinc o sis empleats els mesos de baixa ocupació al Principat. Els seus promotors esperen generar una petita revolució a l’avinguda Meritxell. I que d’altres marques s’apuntin a dur les seves representacions oficials al cor d’Andorra. Almenys, preveuen, que aquest dissabte l’avinguda es passi a anomenar (MI)ritxell. De MI Store, és clar.

Etiquetes

Comentaris

Trending