‘Andorra al natural’, tot el que “amaga” el país

National Geographic estrena el pròxim dissabte, 11 de juny, el documental que mostra la fauna del Principat des de la càmera del fotògraf Jaime Rojo

Pistes d’esquí i compres. La dupla andorrana. L’estereotip per excel·lència. Fa temps que es treballa per tancar-lo, per donar a conèixer tot el que pot oferir un país on gran part del territori és natura i muntanya. Tres anys de treball, dos d’ells de camp, amb una pandèmia pel mig i moltes hores a la intempèrie han tingut com a resultat el documental ‘Andorra la natural’. Durant 24 minuts, el fotògraf i de National Geographic, Jaime Rojo, mostra el que no s’està acostumat a veure, el que és l’ànima, essència i riquesa del Principat, la seva fauna.

“No deixa de sorprendre’m que hi ha moltes persones encara a Andorra que no coneixen els tresors naturals que es tenen aquí”, apuntava Rojo. Ha comptat amb la col·laboració de diverses entitats del país, com el cos de Banders, també d’altres particulars, que l’han ajudat a trobar i documentar diverses espècies. El resultat és una petita mostra de tot el que amaga la muntanya andorrana. Moltes s’han quedat al tinter, “jo tenia unes quantes que m’hagués encantat fotografiar, com el liró, però ha estat impossible, hi ha coses que venen a sort, jo he posat tot de la meva part”. El que sí que s’ha aconseguit, tot i que ha estat més difícil del que Rojo pensava, ha estat l’isard. “Els veiem sempre, vas a esquiar i els veus, però una cosa és veure’ls i l’altra poder documentar-los com cal, són molt tímids”, ha remarcat, “però sí que he trobat espècies boreals amb les quals somiava des de petit”.

“No deixa de sorprendre’m que hi ha moltes persones encara a Andorra que no coneixen els tresors naturals que es tenen aquí”

El resultat ha estat per sentir-se orgullós, afirma, “i això que una vegada algú em va descriure com professionalment eternament insatisfet”. L’objectiu del documental és clar, i també ho ha remarcat així el director general d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, “és una manera diferent de presentar Andorra”. Convèncer que hi ha país més enllà de pistes d’esquí i compres. “Tenim un punt molt diferent pel que fa a la comunicació habitual, i és un pas molt important el que fem”, ha assenyalat Budzaku. En aquest sentit, el documental s’estrenarà per dos dels canals de National Geographic, fet que ha destacat Casimiro Romero, un dels directius de Disney España, com a “excepcional”.

Aquest documental no és el primer pas, però pot ser sí un dels més importants que es dóna en la relació entre Disney i Andorra. Budzaku ha assenyalat que encara queda molta feina conjunta, i que s’emprendran més projectes en el futur. Tot i això, els 24 minuts de natura ofereixen una experiència que serà difícil de superar. Rojo, de fet, s’ha mostrat segur que serà un punt diferenciador per a canviar la perspectiva que moltes persones tenen del país. “M’ho vaig posar al cervell en començar el projecte, que el fèiem perquè la gent entengui que Andorra és molt més que pistes d’esquí”, apunta, “arribar ací després d’haver vingut com a turista i topar-me amb tot el que he vist ha estat brutal”. Finalment, ha assenyalat que “és una píndola concentrada de la natura dels Pirineus en un país molt accessible, i dóna una oportunitat extraordinària de mostrar coses que són bones per al planeta i que llencen un missatge d’esperança”.

Comentaris (1)

Trending