Andorra: el país de moda a l'Argentina

El Principat s'ha convertit amb els anys en un lloc molt atraient pels temporers, malgrat que enguany la dificultat de trobar pis i la poca neu de principi de temporada han estat factors que han provocat que alguns haguessin de tornar al seu paísUna noia argentina afirma que "aquesta no ha estat la millor temporada, sinó que ha sigut molt fluixa" i que "les condicions laborals al país no són tan bones com es pinten"

És evident que Andorra atrau als temporers, sense anar més lluny per aquesta temporada 2018-2019 ha crescut un 12% la contractació de les persones que vénen a fer la temporada al Principat, respecte l'anterior. Però alguns d'ells arriben amb unes expectatives i quan marxen aquestes s'han convertit en decepció. És el cas d'una noia argentina que explica que al seu país "Andorra s'ha posat molt de moda i per això venim molts". Malgrat que segons diu aquest any ha estat una temporada molt fluixa i alguns temporers han quedat "descontents". En aquesta línia, diu que la situació, és que "ens topem amb moltes dificultats". En el seu cas, té molt clar que no tornarà més perquè segons explica "hi ha masses problemes" i "les condicions laborals podrien ser millors". Posa com a exemple que, "els salaris no són alts" i que "algunes empreses que ens contracten es pensen que podem tolerar qualsevol cosa". 
 

La noia relata que a Argentina molts dels seus companys, ella inclosa, marxen del país en busca sobretot d'unes condicions laborals millors i també d'una oportunitat de guanyar qualitat de vida. "Andorra crida l'atenció", explica. Diu que les dificultats aquest any han començat amb l'escassetat d'oferta en lloguer de pisos i en aquesta s'hi ha sumat l'increment de preus, cosa que els obliga a compartir pis amb molta més gent de la que l'habitatge té capacitat per acollir. Per tant, han viure en unes condicions que lamenten perquè a vegades s'han de conformar en dormir amb un matalàs a terra.

Les dificultats, però, no acaben aquí. Aquesta temporada també ha estat més complicada perquè no ha estat fins a finals de gener que ha nevat, de manera que, les ofertes de feina han arribat més tard. I a més, la noia declara que a vegades tenen problemes per fer els tràmits al servei d'immigració. "No hi ha suficient lloc per a tots i tenim massa competència entre nosaltres", "crec que s'haurien de regular més els permisos perquè també han de pensar que venim de molt lluny i si quan arribem aquí no podem obtenir el permís és molt frustrant".
 

La temporera s'ha emportat sobretot una decepció per les condicions laborals del país

A l'hora de buscar feina també diu que és complicada la situació. "Molts ens demanen experiència i en molts casos som gent jove que només hem treballat alguns mesos". Però un cop l'han aconseguida, lamenta sobretot les condicions laborals que se'ls ofereixen i que per ella, i segons diu per molts dels seus companys, "no resulten massa atractives". Precisament perquè les condicions econòmiques no són "grans sous" que "et permetin estalviar, per exemple, sinó que ho has de destinar a viure en el dia a dia al país". 

No tot és negatiu, diu. "Andorra és un país molt bonic i que té molta seguretat com ara quan vas pel carrer i es nota quan ho compares amb Argentina", afegeix que "és un aspecte a valorar molt positivament". Malgrat que manifesta que "m'he endut una gran decepció amb el país", "vaig pensar que això seria un paradís, però lamentablement no ha estat així". "Potser no s'entén però ens passem entre un i dos anys estalviant, venim aquí i ens ho gastem amb el viatge, el lloguer del pis, els desplaçaments", i afegeix que "el fracàs més gran de tot, és passar per això i després haver de tornar al teu país perquè no et queden més diners per poder viure".

Etiquetes

Comentaris

Trending