Ambaixadors o Ventafocs?

Vicenç Mateu ha presentat les cartes credencials al rei d’Espanya, Felip VI, en un acte al qual ha arribat en una carrossa d’èpocaDes de la Casa Reial espanyola es recorda que la cerimònia es va començar a celebrar al segle XVIII i que el seu desenvolupament s’ha mantingut “intacte” fins a l’actualitat

L’ambaixador d’Andorra a Espanya, Vicenç Mateu, ha participat aquest dijous al matí en l’acte d’entrega de les cartes credencials al rei Felip VI. La imatge de la seva arribada al Palau Reial és, com a mínim, sorprenent, i ha provocat ja més d’un comentari a les xarxes socials. Ho ha fet, com mana la tradició de la casa monàrquica, en una carrossa d’època que ben podria servir per una futura nova pel·lícula que adaptés el conte de la Ventafocs.

En aquest cas, però, qui ocupava el carruatge era el diplomàtic andorrà, que va ser nomenat pel càrrec pel nou Govern tripartit el passat mes de juliol. D’aquesta forma, qui va ser síndic general les dues passades legislatures, tornava a la carrera a Exteriors. Aquest dijous, l’agenda marcava la recepció del cap d’Estat espanyol, en un acte on també ha coincidit amb altres ambaixadors, com ara el del Vaticà, Bòsnia, Grècia, Malàisia, Japó o Mauritània.

El comunicat oficial de la Casa Reial sobre l’acte ja deixa clar que és “tradicional”. I les imatges del mateix, així ho testimonien. La tradició marca, justament, que els ambaixadors es desplacin des del Palau de la Santa Creu, seu oficial del ministeri d’Afers Exteriors espanyol, fins al Palau Reial, lloc de la recepció, en carrosses d’època propietat de Patrimoni Nacional. A banda, són escortats per l’Esquadró de la Guàrdia Reial a cavall i l’Esquadra de Batedors de la policia municipal de Madrid.

Un cop arriben al palau, són rebuts al pati de l’Armeria. Allà, la banda de música de la Guàrdia Real interpreta l’himne de cada país, El Gran Carlemany, en el cas d’Andorra. Posteriorment, accedeixen a la Cambra Oficial, on es fa l’acte forma de presentació de les credencials a Felip VI. Les cartes són el document que acredita un ambaixador estranger com a representant i màxima autoritat diplomàtica d’un altre país. La cerimònia, en el cas d’Espanya, es remunta al segle XVIII i, com s’indica des de la Casa Reial, “s’ha mantingut intacta en el seu desenvolupament fins als nostres dies”.

Un cop finalitzada l’entrega, Mateu ha abandonat el Palau, ja amb el seu vehicle oficial. La seva sortida ha estat acompanyada, en aquest cas, per les notes de l’himne espanyol.

Comentaris (1)

Trending