Almoïnes amb vodka

Jutgen a França una banda que utilitzava pidolaires i els premiava amb ampolles d'alcohol comprades a Andorra

El tribunal correccional de Tolosa jutja des de la setmana passada una banda formada per 18 persones que explotava pidolaires als carrers de la ciutat d'Occitània. Els captaires rebien poc menjar i bevien aigua però quan portaven una bona recaptació eren premiats amb ampolles de vodka que els processats compraven a quatre euros al Pas de la Casa.

Els acusats, de nacionalitat búlgara, reclutaven els captaires de la mateixa nacionalitat però nascuts a Turquia. Quan arribaven a Tolosa es quedaven amb els seus passaports i els obligaven a demanar diners pel carrer i a aconseguir unes determinades quantitats cada dia. En cas contrari els agradien.

En canvi, si aconseguien més de la quantitat fixada eren premiats amb vodka. El judici s'ha hagut de fer en una sala més gran per l'interès que ha despertat. Els testimonis són esfereïdors. Cada captaire portava entre 30 i 150 euros per dia i algun d'ells arribava als 4.500 euros mensuals. La banda disposava de més de 200 mil euros en comptes al banc però la quantitat recaptada és molt superior perquè feien nombrosos viatges a Bulgària per portar diners i feien transferències per Western Union. Havien explotat 33 persones.

Quan va ser alliberats, alguns d'ells feia més d'un any que no s'havien dutxat i presentaven un aspecte lamentable, amb problemes de salur i desnutrició. Els acusats poden ser condemnats a deu anys de presó. Portaven una vida de luxe, amb estades a hotels de cinc estrelles de París, Londres o Andorra, cotxes BMW i telèfons portàtils d'alta gamma.

La policia va desmantellar la xarxa d'explotació el mes de juliol del 2018. Els pidolaires vivien en un campament al camí de Gabardie. "Quan hi vam entrar el que vam descobrir era terrorífic", va explicar la setmana passada durant la primera sessió del judici, el comissari Karim Fillali, que en aquell moment dirigia la seguretat departamental de l'Alta Garona. La fiscal, per la seva banda, es va referir als fets com "un esclavatge modern".

 

Comentaris (1)

Trending