Admirar la Rotonda des de trenta metres

Expectació moderada però intensa en la posada en marxa d’una nòria que malgrat la polèmica generada i la Covid vol ser atracció turística aquest hivern

Comença a girar la nòria. De fet, ja fa dies que ho fa. Però des d’aquesta tarda amb les cabines plenes. Amb gent. Molts infants. Però també d’altres que no ho són. Entre pitos i flautes, un quart d’hores per poder admirar la Rotonda i més enllà des de trenta metres. O gairebé. Els que fa d’altura el giny construït a Itàlia, que explota una empresa sevillana, que gestiona Gatzara al Principat i que farà estada a Andorra la Vella fins al març. En principi.

Desenes de nens i nenes, però també els pares, i els padrins, han estrenat els girs. Hi havia expectació. Però sense ser una disbauxa. De fet, és el que toca en temps de pandèmia. Amb bombers de paisà o agents de circulació vetllant perquè tot anés sobre rodes. O sobre rodat. Amb els operaris de l’empresa responsable de la roda de fira vetllant, o almenys així ho semblava, per la desinfecció. I amb Gerard Pifarré, l’ànima mater de Gatzara, l’empresa d’espectacles i atraccions vàries, mai millor dit, encarregada de la intermediació.

IMG 20201113 182354
Dues de les cabines en ple gir. Toni Solanelles

La nòria ha generat controvèrsia. Polèmica, fins i tot. Però espera ser un revulsiu, un pol d’atracció per a un hivern que no es preveu fàcil però que s’espera -i s’espera en candeletes- que amb una relaxació de les mesures a banda i banda de les fronteres pugui facilitar l’arribada de turistes. I entre els de fora i els de casa, que puguin enfilar-se al giny que permet veure el Principat des d’una alçada de mig vertigen, no pas un vertigen del tot, que aquesta no són els 70 metres de la d’Escaldes de fa uns quants anys.

Més que el gir, la gràcia és la panoràmica, ho remarcava Pifarré sense deixar de fixar-se en la roda per assegurar-se, mai millor dit, que tot anava rodat. Quan hi hagi molta afluència, les dotze cabines aniran plenes. De nuclis de convivència amb desinfecció prèvia i posterior de les mans amb gel hidroalcohòlic incorporada. I mascareta sempre posada, és clar. A raó de set euros els adults i cinc els infants. Menys aquells que tinguin la invitació pertinent del comú. Cosa fina.

IMG 1454
Grups de mares amb bebès als cotxets esperant torn o que els pares amb altres infants baixessin de la nòria. Toni Solanelles

Fet i fet, quinze minuts de neguit, de papallones o el que sigui a l’estómac. Just el que va de fer cua ja dins el recinte del giny. Una petita espera per pujar. Un primer impuls per tal que la cistella quedi a mitja alçada i, aturada del tot, l’ocupant pugui admirar el panorama. Després, un altre impuls perquè es pugui enfilar un altre grup convivent a la següent cabina. I així anar fent. I quan ja tothom és a dalt, la roda gira un parell de tombs complerts abans de desfer el camí fet.

I així cada dia. Els laborables de 6 de la tarda a 10 de la nit. Els festius i caps de setmana, de les 11 del matí a les 11 de la nit. Tot emmarcat en el Poblet de Nadal -que començarà el 27 de novembre- i més enllà. El que doni, el que aguanti i allò que el coronavirus permeti. Guaitant la Rotonda des del cel. O, almenys, des de mig camí: des de trenta metres per ser exactes. Molts sortint de la cabina amb plena satisfacció. Amb l'adrenalina encara a flor de pell. D'altres mig somicant després dels plors en ple gir.

Comentaris (3)

Trending