L’ADA posa damunt la taula la bretxa salarial i les desigualtats a les empreses

L’associació ha celebrat una xerrada que ha comptat amb diversos professionals, principalment de l’àmbit dels recursos humans, que han aportat la visió de les entitats, així com solucions a aquesta problemàtica

L’Associació de Dones d’Andorra ha celebrat una taula rodona amb motiu del dia europeu per la igualtat salarial entre dones i homes. Als micròfons ha comptat amb tres dones i dos homes, tots ells relacionats amb diverses empreses del país i amb experiència amb els recursos humans, que han donat la seva visió sobre diversos aspectes d’aquesta problemàtica. Principalment, s’ha tractat la bretxa salarial i diverses solucions per tal de posar fi a la desigualtat dintre de les empreses, així com la nova llei que es troba a tràmit.

La moderadora de la taula rodona, Clàudia Cornella, ha explicat que l’objectiu de la trobada és que “la gent sigui conscient d’aquesta situació que hi ha a Andorra i a altres països”. Així mateix, ha destacat que hi ha una manca de xifres sobre la bretxa salarial i sobre aquesta desigualtat entre homes i dones, “però el que volem és veure de què es tracta, on es troba, quins són els obstacles que es troben les dones, quines són les solucions i que ens donin la seva experiència”. Finalment, la xerrada ha conclòs amb la nova llei d’igualtat que es troba a tràmit parlamentari i s’ha tractat des del punt de vista “d’eina” per posar fi a aquesta problemàtica.

“De facto no existeix la desigualtat, hi ha raons infinites com causes socials, històriques i de mercat laboral”, ha respost el CEO de Talentia, Saúl Larrayad, a la primera pregunta plantejada per la moderadora. La qüestió es movia al voltant sobre l’existència d’aquesta problemàtica, i els ponents han fet palès que està molt present, i que no és un tema que sigui nou ni de fa uns anys. Marc Cornella, director de gestió de persones de Vallbanc ha exposat la definició de salari, que és un dels aspectes on més diferències es troben entre homes i dones. En aquest sentit, ha explicat que, per definició, “el salari hauria de ser igualitari”.

“De facto no existeix la desigualtat, hi ha raons infinites com causes socials, històriques i de mercat laboral”

En aquest punt s’ha començat a parlar de la bretxa salarial com a tal. Montse Pichot directora general de Talent Senior, ha assegurat que les empreses “no l’apliquen de manera conscient, però això no les eximeix de responsabilitat”. Seguint aquesta línia, tot i que uns minuts després i en una pregunta diferent, Larrayad ha afirmat que les entitats, en molts casos, posen a terme plans i estratègies d’igualtat quan es veuen obligades a fer-ho o quan poden ser sancionades. Malgrat això, s’ha assegurat que hi ha una voluntat, i que amb voluntat es pot aconseguir.

Els principals obstacles que aquests professionals han trobat per tal de trobar una igualtat salarial han estat diversos. Entre ells, tal com ha exposat la directora territorial d’Adecco, Maria José Carracedo, es troba la manca de flexibilitat i, sobretot, la renuncia per poder aconseguir la conciliació. Aquest ha sigut un dels grans termes i dels que més ha generat debat entre els ponents. Pichot, de fet, ha assegurat que “la conciliació ha de ser un dret per qui el necessita”. D’aquesta manera ha sigut com s’ha posat sobre la taula l’equiparació dels permisos paternals, que Pichot ha assegurat que és “una revolució per a la igualtat, perquè els homes realment els agafen perquè se senten corresponsables”.

Per solucionar totes aquestes problemàtiques els ponents han exposat moltes i diverses opcions. Cornella, per la seva banda, ha remarcat la necessitat de tenir processos de selecció que eliminin el llenguatge sexista o inadequat. La secretària d’Estat de la Funció Pública, Lara Vilamala, ha fet referència a la importància de la formació “perquè tothom tingui les mateixes oportunitats”. Al seu torn, Larrayad ha destacat la “voluntat a través de la pressa de consciència”, així com la recerca d’indicadors que diguin en quina situació es troben, “què està passant per grups, per categories, per estaments, i tenir totes les variables”. Així mateix, Carracedo ha tornat a posar sobre la taula la corresponsabilitat, “que les dones i els homes puguin fer les mateixes coses sense haver de renunciar a res”. I, per últim, Pichot ha exposat que s’han de “construir empreses on les persones vulguin treballar i es vulguin comprometre”.

Però, com ha exposat la moderadora, “la teoria és bona, després s’ha de veure la pràctica”. El primer pas, almenys des del Govern, ha estat la llei d’igualtat que entrarà en vigor pròximament. Vilamala ha afirmat que “és una aposta ferma per intentar disminuir la bretxa salarial, perquè es tingui talent independentment del gènere”. Larrayad ha exemplificat la voluntat amb l’adaptació que es va tenir a causa de la Covid-19, i que es veurà accelerada amb la nova llei. “S’ha demostrat que si es tenen ganes es poden tirar endavant coses”, ha puntualitzat. Així mateix, Cornella ha finalitzat remarcant que “la norma ha de servir per crear líders”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending