La veritat sobre el laboratori BSL3 d’Ordino

Eusebi Nomen

Eusebi Nomen Calvet

Doctor en Ciències empresarials, enginyer agrícola i ex-conseller general

Comentaris

Conclusions fonamentals desprès d’escoltar la reunió d’ahir a Ordino

1- Paquet de subvencions a dit de Govern a Grifols:

Govern atorgaria a Grifols tres subvencions a dit:

una subvenció del 20% al cost de la construcció de l’edifici;
una subvenció del 100% als accessos a l’edifici; i
una subvenció del 100% al cost d’ocupació del terreny.

Els 200.000 euros que Govern aportarà cada any durant 25 anys suma 5 milions i no seria altra cosa que una simulació per aportar una subvenció del 20% sobre el cost de l’edifici que ha de costar uns 25 milions, segons va dir Grifols.

La disfressa de la societat mixta no seria altra cosa que una simulació per atorgar la subvenció dinerària del 20% sobre el cost de l’edifici. Una subvenció que requeriria l’aprovació prèvia del Consell General i amb la que Govern es desmarcaria del compliment de l’Estat de Dret.

2- El laboratori d’Ordino no serà un centre recerca, serà un simple centre d’assajos de tercers.

Un centre de recerca és una institució amb autoritat i autonomia de decisió sobre els programes de recerca i amb l’autoritat per esdevenir titular i explotar els resultats de la recerca feta.

Un centre d’assajos és una institució que posa a disposició una bateria d’equipaments i de personal per fer els assajos que necessiten fer altres investigadors. En llenguatge de les Valls, seria un mosso de fer assajos, a disposició dels amos que venen de fora. I això és el que serà el laboratori d’Ordino: mossos dels centres de recerca de Grifols.

Grifols va confirmar que totes les patents seran propietat 100% de de Grifols i que Grifols gestionarà i pagarà tota la operativa del centre, sense que el centre d’Ordino obtingui capo benefici.

3- Un projecte sense valor afegit per Andorra

La societat mixta Govern/Grifols no serà titular de cap patent ni obtindrà cap benefici econòmic al llarg dels 25 anys de funcionament. Per tant, per definició del projecte, el valor afegit financer del projecte és nul.

Analitzem el “valor afegit” intangible o, diguem-li creació de valor social del projecte.

Es crearan uns 10 o 15 llocs de treball de feines d’assistència als investigadors
El laboratori tindrà capacitat per acollir 50 investigadors entre els que poden haver-hi fixes a Andorra i els que poden venir desplaçats
Grifols organitzarà trobades tècniques a Ordino

Analitzem els passius socials i mediambientals que implica el projecte:

· Grifols va reconèixer que el nivell de risc de l’activitat requeriria un detallat i important protocol de seguretat BSL3 al que dedicaria els màxims esforços. És a dir que Ordino passaria a estar exposat a una activitat de risc biològic 3. Ni Grifols ni Govern es van pronunciar sobre les assegurances que aportarien per cobrir els danys en cas d’accident biològic. Un risc inherent que ningú pot descartar.

· El ministre de Salut va dir clarament que el laboratori d’Ordino seria un laboratori in vitro (assajos sense animals) i que no seria un laboratori in-vivo (assajos amb animals). Als pocs minuts, el responsable de Grifols va contradir al ministre confirmant que Grifols realitzaria a Ordino assajos amb mamífers, concretament amb rates. No és agradable veure com deixen en evidència a un ministre d’Andorra i en directe davant de tota la població. Al cap d’una estona el responsable de Grifols es va adonar (o el van avisar) del conflicte que havia creat amb el ministre i es va embolicar dient que no seria un laboratori d’experimentació animal però sí que es ferien experiments amb animals. En fi, una trista imatge en públic que simplement confirma que tindrem experiments amb mamífers a Andorra.
Ningú va explicar qui pagaria el desmuntatge del laboratori. Tots els elements de la zona BSL3 s’han de reciclar com susceptibles d’estar contaminats, quan el laboratori assoleix el final de la seva vida econòmica. El cost d’aquesta descontaminació és molt elevat. Govern ja ha manifestat que al final dels 25 anys, l’edifici passa a ser propietat de Govern. Per tant ja sabem qui haurà d’assumir la descontaminació.
Grifols i el cap de Govern van exposar ahir que el laboratori haurà de disposar dels sistemes de tractament de residus sòlids, líquids i gasosos per deixar tot el material biològicament actiu a un nivell estable i transportable fins els actuals centres de tractament. Això implica que a Ordino hauran d’instal·lar un sistema d’incineració o altre sistema de tractament de residus, inclosos cadàvers de mamífers, contaminats.

En conclusió, hem de felicitar a l’equip de Grifols per la seva capacitat negociadora. A l’equip de Govern els veig desbordats per tot arreu. La realitat: G7 que liquida el marc fiscal, l’acord d’associació que esdevé inviable, el fiasco BPA amb titulars denigrants diaris i ara aquest nyap d’Ordino... una llista que evidencia que Andorra té un problema de govern.

Comentaris (8)

Trending