Twitter i Elon Musk: canvis i fal·làcies

fernando blanco removebg preview

Fernando Blanco

Soci-consultor de SisèGrau

Comentaris

L'univers ‘woke’ a tot arreu ha perdut els papers i trigarà un temps abans que puguin reordenar les idees.

L'adquisició de Twitter per part d'Elon Musk i les argumentacions de la compra de la totalitat del paquet accionarial han descobert una veritat incòmoda: els progressistes, a tot arreu, havien fet seva la xarxa social, tal com la va modelar amb mà de ferro Jack Dorsey, el seu ex-CEO: amb censura discrecional, bolcada directament cap a arguments d'esquerres i amb precedents de cancel·lacions com la que va patir als Estats Units el president Trump i molts usuaris de la seva línia política.

A Espanya, sense anar més lluny, Podemos, des del seu naixement, va crear a Twitter una veritable -i reeixida- granja d'usuaris i de bots que monopolitzava, i monopolitzen encara, els temes més polèmics, al mateix temps que el govern socialista de Pedro Sánchez ha convertit la xarxa blava en un dels seus vehicles propagandístics principals. I tot això mentre cèlebres personatges com el sagnant dictador Nicolás Maduro tenen els seus comptes, com qualsevol usuari del carrer...

“Personalment, crec que és la fi d'una xarxa prostituïda ideològicament des de fa uns deu anys i que ara, amb el canvi de mans, pot convertir-se en una veritable àgora digital d'intercanvi lliure d’idees"

Elon Musk ha promès que consagrarà la llibertat d'expressió, com a pedra angular de la democràcia liberal. El canvi més radical que impulsarà al nou Twitter és que només se censuraran les piulades que estiguin fora de la llei (bàsicament amenaces) i no d'unes fosquíssimes normes internes com les que van aplicar-se durant la cancel·lació ja citada de Donald Trump i això no és poca cosa: les tècniques de denúncies massives contra comptes que no seguien la línia ideològica ‘de la majoria’ eren eines habituals per expulsar del debat a aquells que podien resultar incòmodes. L'altra aposta del sud-africà és l'eliminació dels bots, un altre recurs utilitzat fins a la desesperació per polítics de tot arreu.

El fet de saber que, a partir d'ara, a Twitter podran trobar-se calents debats amb plantejaments políticament incorrectes, sabent que quedarà fora només allò que sigui veritablement il·legal, és un tsunami d'aire fresc que des de fa anys no se sentia a la xarxa social. Però a la tuitòsfera progre no es deixa de veure com es vomita odi contra Elon Musk i tot el que ell representa.

Ara bé: és molt curiós veure com s'ha expandit també, com una taca d'oli, una fal·làcia que per ‘cutre’ no deixa de tenir un rerefons perillós: usuaris i pseudoformadors d'opinió qüestionant el muntant que s'ha pagat per l'empresa, amb idees tan delirants com (de les més repetides) que amb aquests diners es mitigaria la fam al món (la versió 2.0 de què si es venguessin les obres d'art de l'Església també deixaria d'haver-hi pobres). No dedicaré tinta a explicar que la fam al món es cura amb programes i no fent una pluja de diners, però el que realment m'alarma és com a l'opinió pública li resulta tan fàcil qüestionar el que fa un particular amb els seus diners, però no es planteja ni critica amb tanta vehemència el que fan els polítics, a tot arreu, amb els nostres diners, amb els nostres impostos.

Tot comença ara. Personalment, crec que és la fi d'una xarxa prostituïda ideològicament des de fa uns deu anys i que ara, amb el canvi de mans, pot convertir-se en una veritable àgora digital d'intercanvi lliure d'idees.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending