Treballadors per compte propi i microempreses

jordi font removebg preview copy

Jordi Font

Conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS)

Comentaris

No fa pas massa anys, els treballadors per compte propi ni tan sols tenien dret a cotitzar. Si per més postres aquests tenien algun fill o parent directe treballant per a ells, aquests tampoc tenien dret a entrar al sistema i a cotitzar.

Sobre ells queia de facto el dubte del frau declaratori, pensant que això pugues d'alguna manera alterar la ràtio esperada amb la cotització dels altres treballadors. Quantes i quantes famílies d'aquest país hem viscut aquest tracte. Com han canviat les coses, no?

Ben sovint parlem sobre aquests temes, i les nostres percepcions ens fan agafar postures molt sovint calcades i influenciades per la realitat dels països veïns. Jo voldria avui aclarir la realitat del teixit empresarial d'Andorra i que quan d'ara endavant manifestem opinions, i més encara si som elegits i podem agafar directrius que afectin el sector, sigui sempre si pot ser en coneixement de causa:

· El salari mitjà a Andorra segons la CASS és de 1.966,55 €/mes. Cal afegir a aquesta dada un complement d'informació molt i molt rellevant. El 20% d'aquest salari són retribucions variables (si llegiu la llei òmnibus 2 o 5/2020 veureu la importància que té)

· Els treballadors per compte propi son 7.265, aproximadament el 15% del total dels treballadors que cotitzen a la CASS . Dada complementaria i rellevant: el 73% d'aquests treballadors per compte propi cotitzen per sobre del salari mitjà.

· El nombre de treballadors per compte propi sempre segons estadístiques de la CASS s'ha multiplicat per 3 (quasi) des del gener del 2006 al febrer del 2020.

· El 74% de les empreses que tenen número de declarant a la CASS té menys de 5 treballadors.

· El 63% de la massa salarial (5.433.958 €) sempre segons dades de la CASS, està declarada per les empreses de menys de 5 treballadors. Perquè tinguem una idea us dono un complement d’informació.

  1. - Massa salarial de 25 a 50 treballadors 314.703€: 175 empreses
  2. - Massa salarial de 50 a 100 treballadors 151.534€: 78 empreses
  3. - Massa salarial de 100 a + treballadors 204.264€: 61 empreses


Aquest és, de manera resumida, el nostre teixit empresarial.

Quants i quants d'aquests treballadors per compte propi i fins i tot quantes micro empreses només treballen per un sol client? Volien tots aquests ciutadans ser empresaris o ho són perquè no els hi quedava cap més remei?

Aquest teixit empresarial ha estat transformat, adaptat i redibuixat per una crisi econòmica que a Andorra com quasi a tota Europa ha durat més de deu anys (2007-2020). En el nostre cas, com en altres, també han col·laborat a la creació d'aquest esquema de teixit empresarial anòmal els capitostos de torn.

Quants i quants d'aquests treballadors per compte propi i fins i tot quantes micro empreses només treballen per un sol client? Volien tots aquests ciutadans ser empresaris o ho són perquè no els hi quedava cap més remei? Amb tota aquesta informació i amb les conviccions del PS, estic més que convençut que molts dels nostres ciutadans entendran de ben segur i donaran suport a les nostres esmenes i comprendran que hàguem tingut l'obligació d'elaborar una proposició de llei per minimitzar els efectes perversos i letals en alguns casos de la llei òmnibus 2 0 5/2020.

Fins i tot voldria creure tot i saber que els meus companys em tractaran de bonifaci, que bona part de les conselleres i consellers que no van donar suport a les nostres esmenes si haguessin estat degudament informats, segurament ho haguessin fet.

Qui per mi no té cap disculpa per molt que m'hi esforci és el nostre Govern i la seva arrogància i unilateralitat caracteritzada i abastament contrastada.

Comentaris (3)

Trending