Salaris injustos

Comentaris

Recentment, com cada any al mes de gener, Govern ens ha donat extremadament orgullosos el salari mitjà del país: 2.129  euros mensuals. Uau! 

Entenc que aquestes dades són necessàries per avaluar un país en comparació a la resta de països a Europa... Tanmateix, també crec que és una mesura que serveix per criticar a Govern i fer enfadar a la població. Estaria bé que aquesta estadística anés acompanyada de més informació, perquè ara com ara tinc molts dubtes a l'hora de pensar quantes persones guanyen més de 2.000  euros al mes... Si el meu veí cobra 5.000  euros i jo 1.000  euros, l'estadística dirà que cobrem 3.000  euros cadascú. La realitat és que un tindrà una bona vida i l'altre li costarà arribar a final de mes. A més a més, aquesta dada, suposa també un greu problema pels autònoms, però això ho deixem per un altre article.

En l’era del ‘Big Data’, seria interessant saber quantes persones cobren per sota d'aquest salari mitjà, quantes per sobre i més important, quantes cobren menys de 1.500  euros. Convido al departament d'estadística a posar el tema sobre la taula. Potser ajudaria a veure la realitat i fins i tot, potser donar les dades suficients per tractar (o no) un possible problema. Qüestió de transparència. 

En l’era del ‘Big Data’, seria interessant saber quantes persones cobren per sota d'aquest salari mitjà, quantes per sobre i més important, quantes cobren menys de 1.500  euros.

El nostre salari mínim el 2020 és de 1.083  euros. No arriba al 51% del salari mitjà a Andorra. La Carta Social Europea recomana als països adherits que el salari mínim sigui d'un 60% del salari mitjà. A Andorra, hauríem de cobrar com a mínim 1.277  euros mensuals. Però potser no a tothom li interessa, especialment a l’’establishment' andorrà. Suposo que al final, ells són els que manen al país. 

Sumat al gravíssim problema dels lloguers, a Andorra es viuen temps molt difícils per viure-hi. Temporers que viuen en pisos com a llaunes de sardines, persones que arriben com poden a final de mes pagant barbaritats de lloguers, persones que senzillament han de marxar per poder buscar una millor qualitat de vida de la qual Andorra era la millor en un passat recent. L'avarícia d'alguns i les males gestions polítiques d'altres s'ha emportat aquesta gran virtut del nostre petit país...

Estem en un punt de no retorn, en el que Andorra li costa moltíssim trobar mà d'obra professional, perquè les condicions per viure-hi ja no són ni de lluny igual de bones que eren no fa tant. A Berlín s'ha limitat el lloguer a 9,8  euros el metre quadrat, sent així més barat que a Andorra. A Alemanya, el salari mínim és de 1.557  euros mensuals. Per què us feu una idea... Solucions n’hi ha un bon paquet. Voluntat, permeteu-me que ho dubti.

Comentaris (5)

Trending