Petards alternatius: evolucionem?

Blanca Montoro

Blanca Montoro Muñoz

Voluntària ARPA: Associació rescatista i protectora dels animals

Comentaris

Arriba San Joan un altre cop, la nit mes curta de l’any…El solstici d’estiu. Les tradicions de sempre, la revetlla, la coca, i els petards. Darrerament les dosis de pólvora van en augment, i fins i tot als qui no ens molesten especialment, acabem atabalats. I és que no nomes per l’estona de la revetlla sinó els dies previs, durant i després, sembla que perdem la xaveta.

Darrerament tots hem sentit a parlar de població vulnerable a l’efecte dels petards. Ho sabem però no sé si en som conscients, ja que no sembla que hi hagi massa accions globals que afavoreixin altres opcions mes respectuoses amb el el benestar de tots.

Tots sabem que ciutadans, animals de companyia, fauna salvatge i medi ambient en són els grans afectats. Persones i animals que s’estressen fins a extrems preocupants davant aquesta situació. Sense obviar la contaminació, de la que tant ens omplim la boca.

“Us convidem aquest Sant Joan a penjar un cartell si teniu familiars o animals que emmalalteixen amb el soroll, per ser una mica més cívics i anar a tirar els petards uns passos més enllà, on no fem tan mal a ningú”

Persones amb patiments greus pel soroll, en especial gent gran, trastorns mentals i autismes, hiperacúsies, entre molts d’altres, que els genera un estrès amb un malestar que es pot tornar incontrolable. 

Els sorolls forts provoquen que les animals de companyia s’escapin, no trobin on amagar-se dins de casa i inclús morin al entrar en parada cardíaca, atacs d’epilèpsia, tremolors i indefensió.

El mateix per animals salvatges, cabirols, ocells que espantats poden perden les cries tot fugint desorientats, ves a saber on. No oblidem que les nostres estimades muntanyes ressonen.

El que caldria es decantar-se per altres alternatives mes sostenibles amb el medi ambient, amb menys risc d’ incendis i contaminació (afecta molt la qualitat de l’aire) . A tall exemple, la pirotècnia a Espanya genera l’emissió 65 tones de CO2 en un any.

Hi ha traques que emeten a menys de 97 decibels, els petards i fonts que son totalment insonors i només emeten llums. 

Els drons amb llums, com en la festa major de Sant Julià l’any passat.  Espectacles amb làser. 

Els petards son molt semblants als convencionals.

Com que som país de muntanya hauríem de renovar velles tradicions, per al benestar comú. . Podem ser un model de país modern, coherent amb el seu entorn natural, amb les necessitats de la població en general i dels animals.

Exemples d’ajuntaments a Bèlgica, i algun establiment a Barcelona ja han començat a traçar camí. Però manca civisme i consciencia.

Us convidem aquest Sant Joan a penjar un cartell si teniu familiars o animals que emmalalteixen amb el soroll, per ser una mica més cívics i anar a tirar els petards uns passos més enllà, on no fem tan mal a ningú.  #aquipatimambelspetards.

I qui diu Sant Joan, diu festes majors, Poblets de Nadal.

Evolucionem?

Comentaris (17)

Trending