L’Esty amaga al darrere una història (Unorthodox, Netflix) colpidora i podria ser la de qualsevol dona actual. Una noia de 19 anys embarassada fuig dels seus dogmes, d’una comunitat jueva ortodoxa, i d’un matrimoni pactat entre famílies d’un barri de Brooklyn, ella sent la necessitat de fugir i renéixer, per trobar la felicitat.
Com les dones sufragistes andorranes pioneres en un context en què ser dona, defensar els seus drets i la seva independència era difícil. L’Esty, fuig d’una vida arbitrària, amb valor, regeneració, defensa el seu empoderament. Dones valentes, totes elles, i sobretot un motor de canvi per una societat més justa, en la que tothom té cabuda.
Continuem fent camí, impulsat per al Consell d’Europa, s’ha constituït la Xarxa de Dones Parlamentàries a Andorra, això és un petit pas per incorporar la perspectiva de gènere a les lleis del país. Fet que vigoritza i enforteix una societat que necessita lluitar contra la violència i la desigualtat a tots els nivells.
Vies de col·laboració i implicació com les que fomenta l’IAD (Institut Andorrà de la Dona) són les que fan falta per lluitar per una societat més cohesionada, per deixar de banda les discriminacions de gènere, els estereotips i plegar les veles de la misogínia que no porta enlloc.
Ara bé, encara queda molta pedra per picar, igual que l’Esty, moltes dones lluiten cada dia per trencar cadenes invisibles de rols imposats, atribucions socials i models de vida que rebutgen. Com les sufragistes que van demostrar resistència i lluita. Aquest és l’esperit que inspira accions com la Xarxa de Dones Parlamentàries o l’IAD. La llibertat de l’Esty ens interpel·la i recorda que la clau és un canvi de paradigma col·lectiu que ens farà millors.
Comentaris (4)