Negociació UE assolida, i ara què toca?

judith pallares opinio

Judith Pallarés

Presidenta d’ACC!Ó

Comentaris

El cap de Govern va anunciar ahir que les negociacions per l'acord d'associació amb la UE, tal com estava previst, han finalitzat. I ara que toca? Doncs encara faltarà tancar el redactat final d'aquesta negociació de més de 8 anys que tenint en compte les eleccions europees farà que no puguem fer un referèndum fins finals del 2024. Això ens dona temps per fer les avaluacions d'impacte definitives a on s'haurà d'incloure una proposta sobre els imports econòmics que voldrem aportar a la UE per beneficiar-nos dels programes europeus que triem, avaluar quines adaptacions necessitarà el Consell General i l'administració per assolir el cabal comunitari i el seu cost, o quina és l'agenda per tal de fer les projeccions necessàries entre altres. I ara toca informar, informar i comunicar molt sobre els costos i oportunitats que pot implicar l'acord i el que implicaria no tenir-ho. I en aquesta línia m'agradaria fer alguns aclariments sobre el que ja sabem. Primerament sobre algunes qüestions que encara generen dubtes.

- Clarificar que NO serem membres de la UE. L'acord negociat és similar a les relacions que Noruega, Islàndia o Liechtenstein amb la UE però millorat i fet a la nostra mida.
- NO desapareixen les fronteres, que les mantenim pel control migratori, la seguretat i per mantenir el nostre model fiscal.
- La fiscalitat NO forma part de la negociació. Cal recordar que la UE no pot demanar a un país no membre - com continuarem sent nosaltres- coses que ni els seus països tenen. Aquest criteri bàsic ens ha ajudat a negociar molt a mida coses importants.

Amb relació als beneficis i oportunitats vull enumerar de manera senzilla alguns, que hi ha altres molt interessants.

-Inscriure'ns a les universitats en igualtat de condicions. Això implicarà la supressió de tots els tràmits que a Espanya ens fan fer, per exemple, o les limitacions que tenen els nostres joves quan volen treballar mentre estudien per ser andorrans també desapareixen.
-L'accés als programes Europeus. Aquesta és molt àmplia, però per exemple implicaria que la Universitat d'Andorra i els seus estudiants formin part de partenariats en programes d'investigació i desenvolupament amb altres Universitats UE. O que els nostres estudiants puguin fer investigació i treballs de camps becats àmpliament sense patir massa pels ingressos ni ells ni les famílies.
- Els productes de KM 0 d'Andorra es podran vendre lliurement a la Seu o a Foix, cosa que avui no poden fer sense passar per tot un calvari de tràmits imposat a països tercers sense acords amb la UE. Parlo que la mel i la carn d'Andorra avui no es pot vendre en aquests mercats a 10 km de casa i això canviarà.
- Les empreses Andorranes es podran acreditar per poder participar en concursos públics aquí al costat de les nostres fronteres o a qualsevol altre país UE que ho vulguin fer. En això tenim certs avantatges per ser un territori multilingüe que ho pot facilitar.
- Les empreses andorranes també podran participar de projectes conjunts de desenvolupament amb socis acreditats de la UE sense estar "vetats" per ser andorrans.
- Els nostres artistes també trobaran portes obertes a subvencions o a programes culturals d'itinerància europea obrint una porta a la promoció exterior que avui també és complexa o inaccessible.
- O la indústria que no hem tingut mai i que ara es podria desenvolupar obrint nous mercats més tecnològics i innovadors.

Obrim la mirada, interessem-nos per tot allò que l'acord ens facilitarà. Fem que valgui la pena tot l'esforç d'aquests anys i l'esforç que implicarà en el futur perquè l'acord és per facilitar a tots els andorrans i andorranes oportunitats i possibilitats en un món altament entrelligat del que no podem estar al marge.

Comentaris (5)

Trending