Modifiquem la llei, però posem-hi seny

oliver alis

Oliver Alís

Conseller general de Terceravia+Unió Laurediana+Independents

Comentaris

El codi de la circulació és el conjunt de normes que tots hem de respectar per fer un ús dels carrers i les carreteres de manera segura, tant per un mateix com per a la resta d'usuaris. L'evolució constant de la tecnologia i els hàbits de consum fan imprescindible actualitzar una Llei que es va aprovar l'any 1999, vint-i-un anys després és evident que cal adaptar-la als nous temps. Aquests canvis ens esperonen a ser més diligents i taxatius en l'actualització d'aquesta normativa.

Al projecte de Llei del codi de circulació que el ministre Jordi Torres ens va presentar el passat dia 1 de juliol a la Comissió Legislativa de Política Territorial, que tinc l'honor de presidir, i que va entrar a tràmit parlamentari el mateix dia, veiem la voluntat de millorar i actualitzar la norma per fer-la més efectiva i en més consonància amb els temps que corren.

La modernització del codi de circulació està sobre la taula, però cal un treball conjunt entre tots els actors implicats perquè sigui efectiva

Entre els punts més destacats que es volen modificar trobem, la voluntat de millorar la comprensió del codi i les normes de circulació que s'apliquen als diferents tipus d'usuaris de les carreteres i les particularitats a aplicar en els diferents tipus de vies, la normativa respecte als senyals de circulació que es preveu desenvolupar reglamentàriament i, també, dels procediments i categories dels permisos de conduir i del funcionament del Registre de Vehicles i de la ITV. A més, es modifiquen les condicions tècniques que han de complir els vehicles de motor, remolcs i altres i s'adapta la terminologia de la UE respecte a homologacions. Finalment, i com a punt a destacar, es canvia el règim sancionador, per tal que sigui més sever pel que fa a les infraccions.

Ara, el codi de circulació està en mans dels consellers i conselleres generals perquè l’analitzem i el millorem, via esmenes. Però la voluntat d'actualitzar el codi de circulació no és nova. Entre 2012 i 2015, vaig tenir l'honor de ser vicepresident de la comissió Interparroquial dels agents de circulació, acompanyat de la desapareguda Rosa Ferrer Obiols, en pau descansi, que n'era la presidenta. En aquell moment, ja parlàvem de la necessitat de modernitzar el codi de circulació i adaptar-lo als temps actuals, per tal de, entre altres coses, facilitar la feina dels agents de circulació, ordenant conceptes i fent-lo més entenedor.

Entre els punts més destacats que es volen modificar trobem, la voluntat de millorar la comprensió del codi i les normes de circulació que s'apliquen als diferents tipus d'usuaris de les carreteres i les particularitats a aplicar en els diferents tipus de vies o la normativa respecte als senyals de circulació que es preveu desenvolupar reglamentàriament

La via pública és l'espai on més coincidim entre nosaltres i per tant on les normes de convivència han de ser les més clares i respectades. Tots tenim una gran sensibilitat pel que passa a les carreteres i, per desgràcia, molts de nosaltres hi hem perdut éssers estimats. Des de Terceravia + Unió Laurediana + Independents, i no tinc cap dubte que així ho faran la resta de grups polítics de l'arc parlamentari, treballarem de valent aquest text legislatiu per intentar evitar que més vides marxin a causa d'infraccions o de mals hàbits en l'ús de les nostres carreteres. Ara bé, crec que per molt que acordem un enduriment de les sancions, mai n'hi haurà prou perquè se'n respectin les normes al cent per cent.

Per això, em veig amb la necessitat imperiosa d'interpel·lar directament a cadascun de vosaltres, conciutadans, demanant-vos, si-us-plau, que apliqueu una norma molt andorrana i que sempre ens ha donat resultats excel·lents i ha garantit la nostra seguretat i salut i la de tots els que ens envolten: el seny.

Tingueu seny i tingueu un pensament per tots els que estimeu cada vegada que poseu un peu al carrer, que engegueu el vostre cotxe, moto, quad, o us enfileu sobre el vostre patinet o bicicleta. Els usuaris de les vies públiques hem de ser els primers a millorar el nostre comportament i a ser més exigents pel que fa a garantir la nostra seguretat i la dels que ens envolten. En els dies vinents, i si la situació sanitària ens ho permet, molts de nosaltres intentarem fer vacances desplaçant-nos en vehicle tant pel nostre país com pels països veïns. Posem-hi seny i respectem les normes de circulació. Aquesta serà la millor norma a tenir en compte.

Comentaris (3)

Trending