Avortament o Coprínceps

Comentaris

Molta gent a les xarxes i al carrer es demana què ens aporten els nostres Coprínceps. Ara us donaré la meva visió d'aquest tema molt important i seriós. I de fet explicant això veureu la importància del model del Coprincipat.

A part del fet que els nostres Coprínceps, el Bisbe de la Seu d'Urgell i el president de la República francesa, han participat activament al desenvolupament del nostre país a nivell turístic tal com vaig dir a l'entrevista a l’‘Ara i aquí’ de la Ràdio Nacional Andorrana de l’11 de gener del 2019 quan feia un breu repàs històric del pessebre vivent dels anys 50, voldria fer un resum de tot el que tenim ara gràcies als nostres Coprínceps!

Gràcies al Copríncep francès tenim l'escola francesa gratuïta. França injecta cada any milions i milions d'euros en el sistema educatiu francès implantat a Andorra perquè els nostres fills puguin seguir l'ensenyament francès sense pagar res! Hi ha uns 300 professors al sistema francès a Andorra dels quals 30% són andorrans sense comptar els administratius. Cal subratllar que els professors andorrans de les escoles franceses implantades a Andorra cobren com un professor francès… un 40% més de sou que un professor francès que treballa a França (és el plus per treballar fora de França encara que el professor andorrà visqui en el seu país d'origen que és Andorra).

Tenim el sistema educatiu espanyol gratuït també pagat per Espanya! Quina sort tenim de tenir tres sistemes educatius totalment gratuïts que podem triar pels nostres fills, el francès l'espanyol i l’andorrà. Els nostres fills tenen accés a l'ensenyament superior a França i poden beneficiar-se d'ajudes igual que qualsevol francès. Tenim els serveis de ‘La Poste’ a Andorra, serveis deficitaris per França des de fa 20 anys i que França continua mantenint... i on treballen andorrans també. Igual per la part espanyola. Cal recordar també que els andorrans tenen accés als llocs de treball de la funció pública a França. També poden exercir com a professió liberal a França. Tot el que explico són alguns exemples del que tenim gràcies als Coprínceps... hi ha moltes coses més...

Com ja sabeu, els Coprínceps representen, tots dos, el cap d’Estat del nostre estimat país i això de manera indivisible. Indivisible vol dir que si marxa un Copríncep… marxa l'altre Copríncep! Els dos o cap. Què passarà si deixem de ser un Coprincipat pel tema de l'avortament que és un fals problema en la pràctica? Que passarà quan tots aquests privilegis donats pel Coprincipat no hi siguin? Com s’ho farà l'Estat andorrà per assumir tots aquests costos induïts pel canvi de règim? Es pujarà la pressió fiscal.... i de retruc deixarem de ser atractius pels turistes i pels inversors estrangers? Quina repercussió tindrà sobre el nostre teixit econòmic i social?

En la pràctica qualsevol dona pot anar cap als països veïns per avortar i a França, una dona pot avortar per qualsevol supòsit… no només pels tres: per tots els supòsits! Si l'avortament es fa en un altre país, és la legislació d'aquest mateix país que s'aplica i no l’andorrana. No hi ha cap dona condemnada a Andorra per haver avortat. Dit tot això, la realitat és que les dones del Principat poden disposar del seu cos.

L’avortament es tracta a dues hores i mitja d’aquí, igual que quan ens fem operar o quan anem a fer una consulta mèdica a fora del país per un tema de salut una mica especial que no tractem al Principat degut als recursos limitats del nostre país. Cal dir també que l'avortament fins a la setmana número 9 es pot fer via medicaments sense haver de passar per quiròfan... evidentment segons recomanacions d'un metge de fora. Dit això, penso que les dones del nostre país estan ateses des d'aquest punt de vista entre la consulta jove d'Andorra i els mecanismes que tenim molt a prop de casa nostra per les dones del país que volen posar fi al seu embaràs.

Per acabar volia agrair els nostres Coprínceps que ens aporten estabilitat com a país, que ens han permès tenir 700 anys de pau i tenir tractats internacionals a nivell de la seguretat i altres i poder existir a nivell internacional gràcies al pes polític dels nostres Coprínceps. Visca el Coprincipat!

La meva formació política defensarà el model d’Estat del Coprincipat. Nosaltres no juguem al pòquer amb els nostres Coprínceps i encara menys a la ruleta russa amb el nostre país per un tema que no és un problema en la pràctica tal com acabo d'explicar i de demostrar. 

Seria fantàstic poder combinar Coprincipat i avortament... però el posicionament del Vaticà és molt clar. Així que és avortament o Coprincipat.

Comentaris (6)

Trending