Govern destruirà la banca

Eusebi Nomen

Eusebi Nomen Calvet

Doctor en Ciències empresarials, enginyer agrícola i ex-conseller general

Comentaris

Ningú discuteix que el principal actiu de la banca es la confiança.

Ningú discuteix que el diner és poruc.

Ningú discuteix que una nació necessita un sector bancari amb prestigi.

Al llarg dels propers 12 mesos, Andorra ha de fer front a una brutal bateria d’atacs de desprestigi contra el nostre sistema bancari.

Analitzem aquesta agenda de desprestigi contra la nostra banca i el paper que Govern hi tindrà.

La primera bateria d’atacs contra la banca andorrana vindrà del procés judicial que tindrà lloc a Espanya contra la família Pujol.

Un judici en el que dominaran paraules demolidores com corrupció, grup organitzat, diner negre, contraban de diner efectiu... i al costat sortirà el nom del banc andorrà que durant anys hauria estat un banc de confiança de la família Pujol. El banc andorrà des del qual s’haurien fet les famoses transferències de la família Pujol a BPA. I qui sap si també sortirà el mític compte ‘Soleado’ d’un suposat membre de la reialesa.

“La situació econòmica i social és massa fràgil per suportar el cost d’un desprestigi creuat sorgit d’un judici de llarga durada fonamentat en casos ja absolts o basat en miratges d’una fiscalia que sembla embogida i que rep atacs de tots costats de la nostra societat”

Quin paper tindrà Govern en aquesta bateria d’atacs? En principi, Govern tindrà un paper passiu. A rebre cops. També pot ser que el nom de Govern quedi malmès si les acusacions van pel camí de vincular o recordar l’amistat entre el president de la Generalitat i un cap de Govern d’Andorra i els comptes que l’un podia tenir en el banc de l’altre i les operacions que es podien haver fet.

El problema és que aquests atacs poden anar contra més d’un banc andorrà i contra més d’un càrrec del Govern andorrà. Una situació delicada que durarà molts mesos i que omplirà moltes portades de premsa farcides de missatges de desprestigi.

Reconec que Govern no pot fer gaire cosa davant d’aquest atac de desprestigi que ens espera. Però la pregunta que poso sobre la taula és si el sector bancari andorrà, si la debilitada economia andorrana, si la necessitada societat andorrana es pot permetre rebre benzina al foc del desprestigi obrint un guerra fratricida en forma de  judici enverinat del fiasco BPA.

Pregunto: Andorra es pot permetre mesos i mesos de titulars del Govern criminalitzant BPA? Titulars dels gestors de BPA criminalitzant la fiscalia? Titulars de BPA criminalitzant als membres del Govern i embolica que fa fort?

La meva resposta a aquesta qüestió és que el sector bancari andorrà no podrà aguantar tants fronts oberts de desprestigi creuat. Ni els podrà aguantar durant tant temps.

La meva resposta és que la debilitada economia andorrana no podrà revifar amb un sistema bancari desprestigiat.

La meva resposta és que la societat andorrana té necessitats urgents que passen per davant de les lluites entre clans de banquers i la societat andorrana no perdonarà el cost que tindrà un guerra de desprestigis creuats en un moment tant crític com el que estem vivint.

A la vida s’ha de saber quan les vaques son grasses i es poden permetre exercicis absurds o lluites fratricides vergonyoses.

A la vida cal ser molt conscient que quan les vaques son magres, poca broma i cap baralla.

“Senyors de Govern, prou de lluites fratricides. Andorra necessita un pacte i ràpid. La societat i l’economia estan massa fràgils per pagar el cost d’aquesta guerra de desprestigi del nostre sector bancari”

La meva resposta és que Govern, i també la pròpia banca, ha de dir prou a aquesta absurditat en la que s’ha convertit el ‘cas BPA’. Després de 120.000 hores d’auditoria, o les que siguin, no ha sortit cap ‘arma de destrucció massiva’ fent un símil  amb una absurda guerra també basada en una fantasia.

La situació econòmica i social és massa fràgil per suportar el cost d’un desprestigi creuat sorgit d’un judici de llarga durada fonamentat en casos ja absolts o basat en miratges d’una fiscalia que sembla embogida i que rep atacs de tots costats de la nostra societat.

Diguem-ho clar: és l’hora del seny.

Andorra no podrà pagar el cost d’una guerra de desprestigis intestins afegida a la tempesta de desprestigi que ens vindrà dels tribunals espanyols.

Govern ha de pactar. No sé amb qui, ni com, ni a canvi de què, o de qui. Però això s’arregla al voltant d’una taula en una borda com sempre s’han arreglat les crisis que ha viscut Andorra. Prou de fer-nos mal. Quan dos elefants es barallen l’herba queda destrossada.

Permeti’m una dada que em sembla reveladora. La premsa ha explicat que Banc Sabadell ven la seva participació del 51 % a Banc Sabadell d’Andorra per uns 50 milions. ¿Sap quan suma el total del capital desemborsat més el total de beneficis no repartits a Banc Sabadell d’Andorra segons  els estats financers publicats a 31 de desembre 2020? Exactament el mateix import pel qual Banc Sabadell ven les seves accions. Ni un duro més. L’inversor espanyol recupera allò que te acumulat/invertit a Andorra i surt per cames, sense guanyar ni un duro més. Ells en saben, tenen informació i em sembla que la veuen venir.

Senyors de Govern, prou de lluites fratricides. Andorra necessita un pacte i ràpid. La societat i l’economia estan massa fràgils per pagar el cost d’aquesta guerra de desprestigi del nostre sector bancari.

Comentaris (3)

Trending