Donar suport a l’educació artística? Però això és realment necessari?

Salud García Jurado-Centurión

Salud García Jurado-Centurión

Responsable de comunicació d’Aigua de Coco

Comentaris

Quan pensem en maneres de donar suport a la infància d'Àfrica, de seguida ens venen al cap les imatges de nens i nenes amb greus problemes de malnutrició als braços d'una mare escanyolida i amb la mirada perduda. Aquesta imatge activa el nostre costat més compassiu i humanitari, buscant una resposta ràpida davant d'aquesta urgència… Com podem donar suport a aquesta mare i aquest fill? Sens dubte, amb programes nutricionals.

En efecte, els programes nutricionals són completament necessaris davant de casos de malnutrició aguda, si no aconseguim que aquestes persones surtin d'aquest estat, no podran continuar endavant amb les seves vides. Però què passa quan han aconseguit sortir? Com podem donar-los suport perquè no tornin a caure de manera reiterada en la mateixa situació? Els programes de suport nutricional han de ser temporals, el veritable repte és aconseguir l'autonomia real de les famílies.

I si l'educació artística fos una de les maneres d'aconseguir-ho?

Nombrosos estudis demostren els enormes beneficis de l'educació esportiva i musical per al bon desenvolupament físic i cognitiu de la infància. Els aporta les eines necessàries per respondre de manera més resilient davant de les dificultats i els ajuda a adquirir hàbits de vida més saludables. Aquestes eines poden ser les claus per crear societats més preparades, fortes i resilients. Però tornant al present, l'educació artística pot ser la clau per empoderar i donar suport al desenvolupament d'una societat.

Nombrosos estudis demostren els enormes beneficis de l'educació esportiva i musical per al bon desenvolupament físic i cognitiu de la infància. Els aporta les eines necessàries per respondre de manera més resilient davant de les dificultats i els ajuda a adquirir hàbits de vida més saludables”

I si sortim als carrers a omplir-los de ritmes i balls i així cridar l'atenció de tots els nens, nenes i grans que trobem al nostre pas? Potser així, molts dels nens i nenes que ens vegin voldran unir-se a la nostra escola. I si quan vinguin a informar-se sobre com inscriure's a la nostra escola musical els preguntem si estan escolaritzats, i si no ho estan, els bequem perquè puguin acudir a l'escola? On, a més, se'ls oferirà un àpat diari als menjadors de l'escola.

I si aprofitant que acudeixen a la nostra escola de música els incloem dins del seu horari de formació unes hores per al reforç escolar, oferint un major acompanyament als estudiants que més ho necessitin? Potser aquesta és la manera d'assegurar-nos que centenars de nens i nenes tinguin un futur millor i no hagin de tornar als programes nutricionals acompanyats dels seus fills i filles.

Madagascar i l'educació, una assignatura pendent

Aquesta és la conclusió a què ha arribat la Fundació Aigua de Coco amb el seu projecte CASEM (Centre d'Acollida Socioeducativa i Musical) de Tulear, al sud de Madagascar.

Madagascar és un dels països més empobrits del planeta, es troba al lloc 162 dels 189 països que conformen l'índex de Desenvolupament Humà. Segons dades de les Nacions Unides, el 2018, només un 15% dels menors de sis anys són escolaritzats, el 76% assistien a l'escola primària i només el 27% arriba a la secundària. Aquestes xifres mostren el profund problema educatiu que viu el país i explica per què és tan necessari un projecte com el CASEM.

Comentaris

Trending