Buscant (i trobant) feina amb TikTok

El consultor Fernando Blanco reflexiona entorn una de les darreres novetats presentades per aquesta aplicació mòbil: una eina que ha d’ajudar a trobar feina a través de l’aplicació

La revolució digital de debò ha arribat als recursos humans: TikTok ha desenvolupat, per ara només als Estats Units i fins a finals de juliol com a mercat de prova, tota una estructura pensada per al reclutament de talent i oferta de nous professionals. Sota el hashtag #tiktokresumes, els candidats poden fer-se vídeos curts, de fins a 60 segons, explicant les seves capacitats, utilitzant tots els recursos propis de la plataforma, com ara música, filtres i stickers. Per altra banda, les empreses poden fer les seves ofertes a una web exclusiva: tiktokresumes.com. Per ara, una trentena d'empreses s'han mostrat interessades en participar-hi, entre les quals destaquen Shopify, Abercrombie & Fitch, Target, Zenith i la mateixa TikTok.

“El marc sempre és el mateix: com més temps som a una plataforma d'aquesta mena, més coses podríem fer dins d'aquesta. Si fins ara va ser compartir idees, consumir continguts, jugar i comprar, la possibilitat d'introduir l'espai laboral era obvi”

La proposta és veritablement revolucionària per diverses raons. La primera és la descentralització d'un sector que ja estava descentralitzat: el fet que una xarxa de generació i consum de continguts immediats, protagonista en el dia a dia del jovent a tot el món, es converteixi en un espai de contacte laboral formal, deixa a plataformes com ara InfoJobs com a “lentes” i, fins i tot, ineficients. Per altra banda, el fet que els departaments de recursos humans de les empreses puguin interactuar amb els candidats al seu propi territori ja és un avantatge importantíssim que dinamitza la relació entre els interessats.

TikTok aposta que aquest format servirà, sobretot, per a primeres feines o becaris de professionals recentment graduats de carreres vinculades a la comunicació, tot i que per part dels candidats i de les empreses s'han detectat currículums i recerques de tota mena, com ara perruquers, comercials i, fins i tot, alguns perfils tècnics.

TikTok no és la primera xarxa social que aposta per orientar-se cap al recruitment: a més a més de LinkedIn, la qual té una missió i visió vinculades específicament al món professional, Facebook va intentar amb poc èxit entrar en aquest sector. També Snapchat, la xarxa social pre-Instagram Stories, va treballar des del 2015 amb empreses als Estats Units, com ara Taco Bell i McDonald's, amb una eina que es deia Snaplications, que permetia també als interessats presentar les seves candidatures en fotos amb filtres o vídeo.

El marc sempre és el mateix: com més temps som a una plataforma d'aquesta mena, més coses podríem fer dins d'aquesta. Si fins ara va ser compartir idees, consumir continguts, jugar i comprar, la possibilitat d'introduir l'espai laboral era obvi.

El repte queda ara a la teulada de les consultores de RR.HH., un nou sector amenaçat pel fenomen del peer to peer, davant la més que segura resposta de l'altre gegant actual de la comunicació social: Instagram.

Etiquetes: