Benvinguts a Andorra

Pere Baro opinador

Pere Baró

President del PS i conseller general

Comentaris

La darrera setmana en una de les compareixences diàries que fan des de l'executiu per tenir-nos informats del desenvolupament de la crisi sanitària de la Covid-19 es va anunciar que com ja han fet altres països com ara Itàlia o Espanya, el passat diumenge a la nit van arribar a Andorra trenta-nou sanitaris cubans per reforçar l'atenció a l'UCI. 

És una notícia que celebro per dos vessants: la primera, com a ciutadà d’Andorra, celebro que arribin ajudes al nostre hospital per fer la feina més fàcil o per descarregar de feina als nostres professionals del centre hospitalari que fa tants dies que lluiten sense parar per enfrontar aquesta malaltia. 

D'altra banda, celebro que siguin metges cubans els que arriben al Principat, ja que fa part de la medicina més prestigiosa a escala mundial. Molts són els exemples del seu prestigi: Cuba va ser el primer país a eradicar el VIH de mare a filla, compta amb una vacuna preventiva contra el càncer de pulmó, i finalment, des del 2016, disposa d'un tractament per úlceres diabètiques.

Així doncs, hem d'entendre i donar per fet que la política que es fa a Cuba en termes sanitaris és potser l'adequat si en moments difícils com l'actual els anem a buscar potser ens hem d'emmirallar en ells. Per evitar malentesos, no vull dir que no tinguem sanitaris preparats. Al contrari, crec que tenim uns professionals sanitaris que donen sempre el 200% i ara més que mai així ho demostren. 

Una Andorra amb un bon sistema educatiu i un sistema sanitari fort, és una Andorra que surt reforçada i que de ben segur farà progressar la seva societat

Discutible és, però, el tracte que se'n fa d'ells per part dels darrers Governs, que, personalment, crec que pot ser molt millorable i així ho porten reclamant tant de temps. On sí vull fer èmfasi, és que potser, quan tot això passi i tots tornem a les nostres vides quotidianes i el Govern torni a prendre decisions amb normalitat, potser sí que hauríem de prendre exemple en el sistema Cubà i invertir més en sanitat i educació com fan els cubans (que han destinat un 28% del pressupost de l'any 2020 a aquestes partides). 

Els cubans han entès que un país no pot avançar sense una societat protegida socialment, educada i amb un sistema sanitari públic i en condicions excel·lents. Han entès que no serveix de res gastar-se diners dels pressupostos en inversions vàries, si deixem el pal de paller d'una societat sense la retribució econòmica que es mereix. 

Així doncs, senyors de Govern, quan tot això passi, recordin que aquells que han estat sent a l'altura enfrontant-se directament amb la malaltia són aquells que estan descuidats als pressupostos. Potser és el moment d'obrir una mica més el ventall i prendre exemple d'aquests professionals sanitaris cubans que han vingut a ajudar-nos i fer de la inversió sanitària i educativa una prioritat en les seves polítiques.

Perquè una Andorra amb un bon sistema educatiu i un sistema sanitari fort, és una Andorra que surt reforçada i que de ben segur farà progressar la seva societat. Des de l'esquerra i, en d'aquest cas, des del Partit Socialdemòcrata, sempre hem defensat que un país amb un estat del benestar fort i consolidat, és un país on el progrés serà més ampli i més ràpid. Dues de les potes d'aquest estat del benestar són l'educació i la salut. Crec que quan tot això acabi no ho hauríem d'oblidar.

Força i continuem amics.

Comentaris (3)

Trending