Aquest Nadal és la gran oportunitat d’Andorra

Eusebi Nomen

Eusebi Nomen Calvet

Doctor en Ciències empresarials, enginyer agrícola i ex-conseller general

Comentaris

Tenim neu, tenim natura, tenim bons professionals, tenim bones infraestructures, tenim ganes de treballar, tenim ganes de fer-ho bé. Tenim una gran oportunitat davant nostre.

Aquest Nadal pot ser una oportunitat d’or: pot ser el naixement d’una nova Andorra d’èxit.

Per convertir aquesta oportunitat en un èxit econòmic i social sols cal ser un bon judoka i utilitzar l’energia de l’adversari al nostre favor.

Per començar, hem de tenir clar qui és el nostre adversari. L’adversari no és el virus, no ens equivoquem. L’adversari són les aglomeracions de persones que és on el virus es transmet. Mentre hi hagi distanciament i higiene el virus queda controlat.

Hem de ser bons judokes i entendre les forces que ens envolten.

Tenim una oportunitat d’or per fer un assaig irrepetible i per posicionar-nos donant una experiència inoblidable a visitants que volen un turisme sense aglomeracions, seguretat i experiències de qualitat. Un model de turisme que és l’únic compatible amb la situació que ens toca viure

És evident que el virus ens plegarà si seguim entossudits en l’actual model econòmic d’Andorra basat majoritàriament en aconseguir aglomeracions de visitants. És evident que amb aquesta actitud el virus ens te estesos per terra i la prova és que Andorra segueix sent el primer país del món en nombre d’infectats per càpita i el quart país del món en nombre de defuncions per càpita.

És evident que sota aquest model, tard o d’hora Andorra ha de tancar les activitats vinculades a aglomeracions. I tant hi fa si Andorra ho fa per lleialtat amb França i Espanya; tant hi fa si Andorra tanca les pistes per servilisme vers França, Catalunya o Madrid; i tant hi fa si les tanquem per què no en sabem més. El resultat és l’actual gestió de la misèria que ens envolta mentre estem estesos per terra com un mal judoka.

Però siguem un bon judoka i aixequem-nos del tatami amb energia, positivisme i creativitat. Utilitzem al nostre favor l’enorme energia de l’adversari.

Si ens posem tots a treballar junts, si realment entenem que Andorra és sobirana del seu futur, podem oferir un nou model d’esquí. “Andorra, esquí sense aglomeracions” o “ Andorra, esquí privat” o com millor ho defineixi un bon comunicador.

Es pot fer de moltes maneres. Per exemple:

· Un esquí sense aglomeracions significa en primer lloc una excel·lent gestió logística, una bona gestió de cues a les pistes i als seus accessos. Això ho podem fer fàcilment, disposem d’uns professionals de primer nivell que ho saben gestionar.

· Un esqui sense aglomeracions significa un baix nombre d’esquiadors a les pistes i aquí cal establir criteris de selecció. En primer lloc tots els andorrans i residents passem a tenir un forfet de temporada assequible i podrem gaudir de les pistes. En segon lloc tenim una oportunitat única per fer un assaig en condicions irrepetibles: tenim neu i els veïns estan tancats. Podem fer l’assaig de dirigir-nos als esquiadors d’alt poder adquisitiu i posar un forfet de temporada a mil euros o a aquell preu que sigui adient per atreure a un nombre suficient d’esquiadors selectes que estan disposats a pagar per esquiar sense aglomeracions i amb seguretat. Donat que la majoria de pistes d’Europa estan tancades, és un moment únic i realista per fer aquest assaig.

· Donar accés premium fins Andorra, és a dir superar les limitacions de moviments per carretera. Això implica obrir d’una vegada per totes una prova de vols privats o amb reduïts grups xàrter, des de diferents punts d’Europa fins a l’aeroport d’Andorra-la Seu i una ‘navette’ d’helicòpters fins a territori andorrà, fet que implica obrir un heliport nacional de prova o adaptar el que tenim. Amb la paràlisi de vols, trobarem infinitat de companyies disposades a posar els seus avions a disposició.

· Limitar les aglomeracions en l’après-esqui. És a dir, gestionar un model intel·ligent sense aglomeracions a restaurants, bars i activitats culturals i de comerç. Un objectiu fàcil d’aconseguir donat que disposem d’un brutal equip de professionals a tots els sectors amb ganes de donar un bon servei i una experiència inoblidable del nostre país.

En d’altres paraules, tenim una oportunitat d’or per fer un assaig irrepetible i per posicionar-nos donant una experiència inoblidable a visitants que volen un turisme sense aglomeracions, seguretat i experiències de qualitat. Un model de turisme que és l’únic compatible amb la situació que ens toca viure.

Si en lloc de treballar a fons i ràpidament per convertir aquesta oportunitat en un èxit de país adoptem l’actitud perdedora de tancar i quedar-nos estesos sobre el tatami, no tenim perdó de Déu.

Comentaris (19)

Trending